בצק לפיתות על סאג' ללא שמרים
יש משהו קסום בהכנה של פיתות על סאג'. זהו תהליך שמחבר בין דורות, שמזכיר לנו את סבתא במטבח, הריחות של הבצק הטרי שממלאים את הבית, והטעמים המפורסמים של הפיתות הטריות. הפיתות הללו הן לא סתם מוצר מאפה, הן ממש יצירות אמנות שעוברות בכמה שניות מהבצק בפלסטיק לפיתה רכה, אוורירית, ומעלפת שנשמעת קריספית ברגע שמניחים עליה רוטב או תוספות. אתם קולטים? עכשיו אנחנו הולכים להכין אותן ללא שמרים, בהליך פשוט, אבל מרהיב. ככה פשוט!
זמן הכנת המתכון
- כדאי להקדיש לזה כ-30 דקות של זמן הכנה.
- לרוב, זה מתכון קל מאוד.
- המתכון מספיק ל-6 פיתות שיספקו רעב לכל המשפחה.
הרכיבים הדרושים
בואו נצא לדרך! לפני שאנחנו מתחילים, יש כמה דברים שנזהה בפיתות הללו: הן חייבות להיות מושלמות, משהו שהילדים יאהבו ואנחנו בהחלט לא נוכל להפסיק ללקק את האצבעות בסוף הפעם. מדובר במתכון פשוט, אבל אתם תראו את העוצמות שלו:
- 450 גרם קמח חיטה (אפשר גם קמח מלא אם רוצים גרסה בריאה יותר)
- 1 כפית מלח
- 2 כפית סוכר
- 2 כפות שמן זית (או שמן אחר לפי טעמכם)
- 280 מ"ל מים פושרים
- קמח נוסף לפתיחת הבצק
ובכן, מה אם אנחנו רוצים ייחודיות? אפשר כמובן להפוך את הבצק הזה לגרסה טבעונית לחלוטין על ידי הוצאת השמן או החלפתו בשמן קוקוס. אה, והחלפת החיטה בקמח חומוס יכולה להוסיף למרקם ולאופי המיוחד. למעשה, המסע שלכם יכול לקחת אתכם כברתו שדרוגים אינסופיים!
שלבי ההכנה
ועכשיו השלב המעניין – איך מכינים את הפיתות המדהימות הללו?
- שמים את הקמח בקערה גדולה, מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים הכל היטב.
- יוצרים גומה באמצע הקמח, מוסיפים את שמן הזית ואת המים הפושרים.
- מתחילים ללוש את הבצק עד שהוא מתאחד. תצפו להון קצת יותר רך בהתחלה, אל תתייאשו!
- לשים היטב את הבצק במשך 10 דקות, עד שיהיה חלק וגמיש.
- מניחים את הבצק לקערה, מכסים אותו בניילון נצמד ומניחים לו לנוח במשך 10 דקות.
- לאחר מכן, מחלקים את הבצק ל-6 כדורים קטנים, ומניחים להם לנוח עוד 5 דקות.
- קמחו מעט את השולחן והתחילו לפתוח כל כדור לצורת פיתה. שימו לב, שהשכבה תהיה דקה – זה מה שיעזור להן להתנפח כמו שצריך!
- מחממים את הסאג' או מחבת שטוחה על חום גבוה.
- הניחו את הפיתות על הסאג' למשך כמה דקות עד שהן מתחילות להתרומם ולהתנפח (ובכן, זו ההזדמנות ללכת ללקק את האצבעות!).
- הפכו את הפיתות ואפו עד שהן מתחילות להתייבש, בערך דקה נוספת.
- עכשיו, סיימו עם הפיתות המוגמרות ולחכו את כל החלקים יחד!
מה? חשבתם שהכנה היא סוף הדרך? לאחר שהפיתות מוכנות, יש סדרת שדרוגים מתרגשים שאפשר לבצע – ממש חגיגה באוויר!
שדרוגים ותוספות אפשריים
כדי להפוך את הפיתה שלכם למושלמת עוד יותר, יש לא מעט רעיונות לשדרוגים ותוספות. אתם יכולים לחשוב על:
- תחמיץ מנגו ואננס, שהופך אותה למרעננת במיוחד.
- מעליף: טחינה עם שום וכוסברה – ילווה את הפיתה כמו שיר!
- סלטי טחינה עם דלעת קלויה – ייתן פן קליל ומשגע לפיטה.
- חומוס חריף עם צ'ילי, כדי להקפיץ את הטעמים.
- רצועות עוף קלויים בתיבול המיוחד – ימסו את הלב.
וכמובן, אל תשכחו לקשט בלימון סחוט, שמדי פעם התהדר מאחורי הפינות. זה לוקח אתכם לעולם של טעמים חדשים!
שאלות ותשובות
מה אפשר לעשות אם הבצק יצא דביק?
אם הבצק יצא דביק, אתם יכולים להוסיף לאט קמח עד שהמרקם מתייצב. רק הקפידו לא להגזים כדי שהוא לא יהפוך לנוקשה.
אפשר להכין את הבצק יום קודם?
בהחלט! אפשר להכין אותו ולקחת אותו לקירור, אבל כדאי לוודא להוציא אותו לפני השימוש ולתת לו זמן להתרפק בטמפרטורת החדר.
מה אפשר לעשות עם פיתות שנשארו?
פיתות שנשארו הן מעולות! אתם יכולים לתקן אותן בטוסטר או לטגן אותן על מחבת עם מעט שמן. למעשה, יש כאלה שאוהבים למלא אותן בגבינות על מנת לייצר סנדוויצ'ים מדהימים.
איך שומרים על הפיתות מפני התייבשות?
נשמרים בתוך מיכל אטום. אם ישנם, הוסיפו מעט מגבת כדי לשמור על הרכות.
מה אם אין לנו סאג'?
לא נורא, אתם יכולים להשתמש במחבת שטוחה. התוצאה תהיה עדיין משגעת ואין ספק שיתקבל יתרון של כמויות בו זמנית.
האם כדאי לנסות עם קמחים שונים?
מומלץ! כן! חומוס, סויה, או תערובת קמחים יכולים לשנות את המרקם וגם את הטעם של הפיתות.
למה לא מוסיפים שמרים?
אנו משאירים את השמרים מחוץ לתמונה כדי לקבל טעמים ומרקמים משגעים, בלי שצריך לחכות שהבצק יתפח.
כמה זמן לוקח האפייה?
אפייה כל פיתה לוקחת כ-2-3 דקות באיכות גבולית של ריח ממלא את הבית!
מה אם אני רוצה פיתות מתוקות?
כמובן. הוסיפו מעט סוכר לקמח ואולי מופלטה (אחלה תוספת שאפשר לטבול גם במתוקים)!
למה לשדרג את הפיתות?
ישן, חד, מרענן ונעים – זה בדיוק הלימונדה של המאכל מאז ומעולם! תיהנו מהמגוון הבלתי נגמר!
אל תשכחו לשתף את המתכון הזה ברשתות חברתיות! מדובר במשהו שבאמת שווה לדבר עליו! יאללה, יאללה, תתחילו לבשל!