עלי גפן מתכון דרוזי ששווה לנסות עכשיו

מתכון עלי גפן דרוזי סודי – מושלם, ממכר, אגדי, ואפילו טיפה מסתורי

האם הם באמת מגלגלים כל אחד ואחד ביד? כן. האם מדובר באמיתי-אמיתי ולא בחיקוי מהמקפיא? בהחלט. האם כשנכין את מתכון עלי הגפן הדרוזי הזה – כולנו נרגיש כאילו אנחנו באיזה חאן הררי קסום, אי שם בגליל, עם ריח של עישון מרחף באוויר? התשובה היא – בוודאי! אם אי פעם חלמתם לדעת מהו הסוד שבכל עלה מגולגל קטן—המסורת, הסבלנות, והאהבה שנארזת בתוכו—הגעתם בדיוק למקום הנכון.

מתכון עלי הגפן שלפניכם אינו עוד מתכון. הוא המתכון – כזה שמרגיש כאילו סבתא בשמלה פרחונית לחשה אותו באוזן לדודה, שהעבירה לנכדה, שהיום כותבת את זה כאן… לי ולכם.
אבל הפעם, עם טוויסט עכשווי מושלם – כי הוספנו כמה שינויים קלים והברקות קטנות שיגרמו לכל מי שיטעם לחשוב שאתם בכלל מהכפר ולא מהעיר.

אז כן, זו המנה ההיא – המרגשת, המשגעת, הפרשית והעגולה, שמביאה את כל הערב למרכז השולחן. מוכנים לצלול פנימה ולהתאהב? קדימה, בואו נתחיל לגלגל, תרתי משמע.

זמן הכנת המתכון: כ-2.5 שעות סה"כ. רמת קושי: בינוני-גבוה (אבל שווה כל רגע). מתאים ל-6-8 מנות

  • זמן הכנת מרכיבים: 30 דקות
  • זמן גלגול: שעה (אם יש בידכם עזרה – פחות!)
  • בישול: שעה עד שעה ורבע
  • קושי: דורש סבלנות, אבל לא מסובך טכנית
  • מנות: מספיק לארוחת שישי שלמה או כפיקניק על מחצלת מול נוף הררי

הרכיבים הדרושים לעלי גפן דרוזיים מושלמים

לפני שאתם מתחילים – חשוב לזכור: חומר גלם טוב הוא חצי עבודה (לפעמים אפילו יותר מזה). אם יש לכם גישה לעלי גפן טריים – רוצו לשם. אם לא, השתמשו בעלי גפן כבושים בצנצנת – הם עושים יופי של עבודה גם כן. תכינו לעצמכם מוזיקה נעימה, תארגנו משטח נוח לעבודה, ותבואו עם לב פתוח.

  • 250 גרם עלי גפן כבושים שטופים היטב (אם טריים – לחלוט במים רותחים 2 דקות)
  • 2 כוסות אורז יסמין שטוף (מתקבל מרקם עדין יותר מהרגיל)
  • 2 עגבניות מגורדות בגסות (עם הקליפה)
  • 1 בצל קטן קצוץ דק
  • 3 שיני שום כתושות
  • מיץ מחצי לימון + פרוסות מלימון נוסף
  • 3 כפות שמן זית איכותי
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • 1/4 כוס נענע טרייה קצוצה
  • 1 כפית מלח גס
  • 1/2 כפית פלפל שחור גרוס טרי
  • 1/2 כפית קינמון
  • 1/2 כפית כמון
  • 1/4 כפית אניס טחון (סוד משפחתי לעניין ניחוחות!)
  • למעטפת ולבישול: מים רותחים + 1 כפית רסק עגבניות + שמן זית + לימון

ולמי מאיתנו שחפצים בגרסה בריאה יותר – אפשר בקלות להפוך את המנה הזו לדל פחמימות ע"י שימוש באורז כרובית במקום אורז רגיל. אל תשכחו להוסיף נוזלים בהתאם, כי אורז הכרובית מתאדה שונה.

שלבי ההכנה – בזה נמדדת האהבה!

השלב הזה הוא קצת טקס – ודווקא בגלל זה הוא כל כך ממכר. מוזמנים לשתף את כל המשפחה, או פשוט לשים פודקאסט טוב ולתת לידיים לעשות את שלהן.

  1. שוטפים היטב את עלי הגפן, ובמידה ומשתמשים בטריים – חולטים כ-2 דקות במים רותחים ומסננים.
  2. בקערה גדולה מערבבים את האורז, העגבניות, הבצל, השום, עשבי התיבול, שמן הזית והתבלינים.
  3. מניחים עלה גפן על משטח עבודה, חלק מבריק כלפי מטה.
  4. מניחים כף מהמלית במרכז החלק הרחב.
  5. מקפלים את הצדדים כלפי פנים ומגלגלים בצורה מהודקת (אבל שלא תיקרע!) – יש לרקוד עם העלה, לא להילחם בו.
  6. שמים בתחתית סיר רחב פורסות עגבניה ולימון למניעה מהדבקה.
  7. מסדרים את העלים בשכבות צפופות, את כולם עם התפר כלפי מטה.
  8. שופכים מעל: מים רותחים עד לכיסוי + רסק עגבניות + מיץ מחצי לימון + 2 כפות שמן זית.
  9. מניחים צלחת הפוכה על העלים (להדק), מביאים לרתיחה ומבשלים על להבה נמוכה כשעה-שעה ורבע.
  10. מכבים את האש. מניחים בצד 20 דקות לספיגת טעמים. מגישים חם, פושר או קר – כל דרך פותחת זר של טעמים שונים.

האם יש גרסה טבעונית או ללא גלוטן?

בוודאי! עלי גפן, כשלעצמם, טבעיים וללא גלוטן. בנוסף, המתכון כולו טבעוני לחלוטין – אין ביצים, אין מוצרי חלב.

למי שמקפיד, ניתן להמיר את האורז בקינואה, בורגול דק (אם מרשים לעצמכם גלוטן קל), או אורז כרובית עבור גישה דל פחמימות ובריאה.

שדרוגים, תוספות, והברקות של השנים האחרונות

רוצה לעלות שלב? הנה כמה תוספות מהשמיים שישדרגו לכם את גלילי האהבה האלו:

  • פירורי אגוזים (אגוז מלך או פקאן) בתוך המלית – נותנים קראנץ' אגדי!
  • כמה עגבניות שרי חצויות שנוספות לבישול – לפיקנטיות מתוקה שכולם יטרפו
  • טיפת רכז רימונים על הכל בסוף – למתקדמים וטיפה רומנטיים
  • מלמעלה: שקדים קלויים או פיסטוקים כתושים – כי מגיע לכם לוק יוקרתי!
  • צד להגיש איתו? טחינה ירוקה קלה, יוגורט שום ונענע, או פשוט לחם טרי לניגוב – סבתא הייתה גאה

שאלות ותשובות – כי אחרי הכל, כולנו שואלים את עצמנו:

האם אפשר להקפיא את עלי הגפן לאחר הבישול?

כן, בהחלט. למעשה, הם משתבחים לאחר הקפאה. רק חשוב להפשיר לאט – במקרר, ולא במיקרוגל!

אפשר להכין מראש ולחמם למחר?

הכי טוב! במיוחד כי הטעמים נספגים והופכים את המנה למשהו ממכר. תחממו בעדינות – על סיר אידוי או טוסטר אובן.

מהי הדרך הכי טובה לגלגל עלה גפן?

להניח את המלית קרוב לחלק הרחב, לקפל צד אחד, צד שני ואז לגלגל קדימה. ולאט. הכי חשוב – לא במלחמה.

האם ניתן להכין גם בגרסה בשרית?

בוודאי. פשוט מוסיפים 250 גרם בשר טחון (אולי טלה, כי אנחנו הולכים על משגע) ולטגן אותו עם הבצל לפני שמערבבים.

איך שומרים על עלי הגפן שלא יתפרקו?

שמים לב לא לגלגל רופף מדי ולא להדק כמו טיל. איזון קדוש. וגם לא לבשל בלהבה חזקה מדי!

כמה זמן במקרר זה מחזיק?

בערך 5 ימים – בתנאי שהוא לא חוסל על ידי אורחים מזדמנים קודם לכן (שזה קורה… הרבה).

אפשר להגיש את זה קר?

אפשר ומה זה מרענן דווקא בקיץ! לצד לבנה, טחינה או יוגורט עם שום – מושלם.

כמה זמן לוקח לגלגל כמו מקצוענים?

פעם ראשונה? בערך שעה. אחרי חמישה סיבובים – אתם כמו סבתא על אוטומט – 30 דקות גג.

אפשר להשמיט שום?

אוף, לא נעים, אבל כן. פשוט תוסיפו קצת בצל ירוק או סלרי להגברת הטעמים.

יש תבלין שהוא "סוד" דרוזי?

קצת קינמון וקצת אניס – זה הטוויסט הקטן שעושה את ההבדל. תנסו, ותחוו את מה שנקרא – חוויה מעלפת.

לסיום – ולשיתוף!

אז אם אהבתם את המתכון המשגע, המדהים, הממכר והכי טעימה שיש – אל תחזיקו אותו רק לעצמכם!
שלחו לחברים, שתפו ברשתות, והעלו תמונה של הצלחת (אפילו אם כבר חוסלה).

בקיצור – תהיו גם אתם שגרירי המתכונים הדרוזיים בארץ. כי בסוף, כולנו רוצים רק דבר אחד – ביס קטן של מסורת ❤

שתפו את הפוסט עם חברים

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

אולי יעניין אתכם: