סלט אגסים וגבינה כחולה – שילוב מרגש של טעמים, צבעים וסיפור אחד משגע
תארו לעצמכם שאתם נוגסים בפרוסת אגס עסיסית, מתוקה, שעה שחמימותה העדינה של גבינה כחולה נמסה עליה… הצלילים היחידים הם הפיצוח הדק של אגוז מסוכר שנסדק בין השיניים. כן, זו לא אגדה קולינרית. זה באמת קורה, וזה כל כך מושלם, משגע, וממכר, שתשכחו לרגע שאכלתם בכלל סלט.
המתכון הזה לוקח אותנו הישר למסעדות הביסטרו של פריז, אבל עם קריצה ישראלית גאה. הוא מתאים לארוחות ערב קלילות, לחגיגות רומנטיות או אפילו לשולחן החג הביתי—והכי חשוב: הוא קליל להכנה, אך נותן תחושה של יצירת מופת.
כשהכנתי את הסלט הזה לראשונה לאורחים בבית, השולחן השתתק. אחד מהם לחש: "זה הכי טעים שיש". אחרים פשוט נאנחו באושר. ויודעים מה? זה באמת היה רגע מדהים.
זמן הכנת המתכון: 20 דקות | רמת קושי: קל מאוד | מתאים ל-4 אנשים
- זמן כולל: כ-20 דקות
- רמת קושי: מושלמת גם למתחילים
- כמות מנות: בדיוק לארבעה רעבים, או שישה שמחפשים רושם
היופי בסלט הזה הוא בקלילות אך גם בעומק. האגסים הענוגים פוגשים גבינה כחולה נימוחה, אגוזי מלך מסוכרים מעניקים קראנצ' ממכר, ועלי רוקט רעננים עוטפים את הכל כמו שמיכת ילדות חמימה. זו מנה שמחבקת אתכם בטעמה הייחודי.
הרכיבים הדרושים עבור הסלט המעלף הזה
לפני שמתחילים – שימו לב: שוקי האגסים הם הכוכבים, והגבינה הכחולה כאן פשוט גונבת את ההצגה. השתמשו בחומרי גלם טריים ואיכותיים – הטעם השמיימי כבר יגיע לבד.
- 2 אגסים צהובים בשלים אך לא רכים מדי – פרוסים דק לאורך בעובי של כ-0.5 ס"מ
- 80 גרם גבינה כחולה איכותית – גורגונזולה, רוקפור או אפילו גבינה כחולה ישראלית
- 100 גרם עלי רוקט שטופים ויבשים לחלוטין
- 40 גרם אגוזי מלך מסוכרים (ראו טיפ בהמשך)
- 2 כפות חמוציות מיובשות (לא חובה, אבל זה שדרוג ממכר)
- 2 כפות מיץ לימון סחוט טרי
- 3 כפות שמן זית כתית מעולה
- 1.5 כפיות סילאן טבעי
- מלח ים גס ופלפל שחור גרוס לפי הטעם
טיפ לאוהבי השדרוגים: רוצים להפתיע? נסו להוסיף שבבי פרמזן מיושן, או נגיעת דבש כמהין – זו כבר חגיגה של ממש.
שלבי ההכנה של הסלט האגדי הזה
זה הזמן לגלגל שרוולים (או פשוט לשלוף את קרש החיתוך)! הסלט הזה מוכן תוך שניות – אבל האפקט המרשים שלו נשאר בלב לימים.
- נחמם מחבת על אש בינונית ונקלה קלות את אגוזי המלך (ללא שמן) לכ-2 דקות, רק עד שעולה ארומה אגוזית משגעת.
- מוסיפים למחבת כף סילאן קטנה וטורפים עם האגוזים עד שמצופים היטב. מעבירים לנייר אפיה להתקרר.
- בקערה גדולה – או בצלחת הגשה לרושם – שוטחים את עלי הרוקט באהבה רבה.
- מסדרים על הרוקט את פרוסות האגס בצורת מניפה (זה לא חובה אבל וואו איך שזה נראה).
- מפוררים את הגבינה הכחולה מעל. אל תתביישו – זו לא מנת דיאטה, אלא פינוק!
- מפזרים אגוזי מלך מקורמלים ומוסיפים חמוציות (אם בחרתם להשתמש).
- בקערית קטנה מערבבים מיץ לימון, שמן זית, סילאן, מלח ופלפל – ומזלפים מעל הסלט רגע לפני ההגשה.
- מערבבים קלות (או פשוט לוקחים מזלג ונהנים בנשימה).
גרסאות מיוחדות לכל אחד וטיפ מאת השף
אם אתם שוברים את הראש איך להפוך את הסלט לבריא, טבעוני או נטול גלוטן – אני לגמרי איתכם. זה מה שאני עושה כשהאורחים שלי מגיעים עם הגבלות קולינריות (או מפתיעים מאחורי הגב…).
- גרסה טבעונית – החליפו את הגבינה הכחולה בגבינת קשיו מותססת עם עובש כחול או שמרי בירה, וזה באמת מרשים!
- ללא גלוטן – שימו לב שרוב המרכיבים נעדרים גלוטן, רק ודאו שהסילאן והאגוזים אינם מעובדים עם פירורים.
- פחות מתוק – אפשר להמיר את הסילאן במיץ תפוזים טרי מאוד, או פשוט להמעיט בכמויות.
זה באמת סלט שיכול להתאים כמעט לכל אחד – והוא פשוט לא מפסיק לקבל תשבחות.
אפשרויות שדרוג ותוספות שהופכות את הסלט לאגדי אפילו יותר
לכל אלו שאוהבים לקחת מתכון ולעוף איתו – זה בדיוק החלק בשבילכם. כי כל סלט הוא רק קנבס לטירוף הראש האישי שלנו.
- מוסיפים נתחי חזה עוף קריספי לפריך מושלם
- או רצועות אנטרקוט קרות לצלחת בראסרי אמיתית
- אפשר גם להוסיף שבבי תפוחים ירוקים לחדות רעננה נוספת
- או לתבל עם זרעי חרדל גרוסים וחומץ בלסמי מצומצם
- שבבי פסטו? לגמרי. מי אנחנו שנתנגד.
לא משנה מה תוסיפו – הכל מתחבר, כי הבסיס של הסלט הזה הוא תזמורת של טעמים שמתנגנת בכל נגיסה.
שאלות נפוצות על הסלט הזה (ואני מבטיח לענות מ-א' ועד ת')
איך בוחרים אגסים מתאימים לסלט?
אגסים טובים צריכים להיות מעט רכים במגע אבל לא מדי – שלא יתפרקו לנו במהלך ההגשה. טיפ מהבית: אגסים מסוג קונפרנס פשוט מדהימים לזה – גם בעלי מתיקות גבוהה וגם שומרים על צורתם.
אפשר להשתמש בגבינה שהיא לא כחולה בכלל?
בוודאי! גבינת פטה עיזים תעניק טעם חמוץ ומרענן, ריקוטה תיתן נימוחות. אבל אם אתם מחפשים עומק – הגבינה הכחולה לא ניתנת להחלפה בקלות. היא פשוט מעלפת.
מה עושים אם לא אוהבים רוקט?
החליפו בעלי בייבי או תרד צעיר. הרעיון הוא ירק ירוק שעוטף את המתיקות והמליחות – אבל הרוקט נותן "קיק" איטלקי מהמם.
אפשר להכין מראש?
רק חלקית! הכינו את האגוזים מראש, שטפו את העלים ושמרו בקופסה אטומה עם נייר סופג. את הסלט עצמו מרכיבים רגע לפני ההגשה – אחרת הוא נבול ואין פה מקום לחלומות נבולים.
מה עושים אם אין אגוזי מלך?
פקאן מסוכר ובוטנים גרוסים קלויים יתאימו נפלא – כל עוד הטעם נשאר קרמלי ופריך.
זה באמת מתאים לחורף?
ועוד איך! דווקא המתיקות הטבעית של האגסים והחמימות הגבינתית מצוינות לימים קרים. בקר אפילו הוסיפו עליו אגוזים חמים ישר מהמחבת.
אפשר להפוך את זה לארוחה שלמה?
יותר ממומלץ! הוספת כמה פרוסות בגט קלוי עם שמן זית וצד חסה רומית קלה, ויש לכם ארוחת ערב שיקית וממכרת.
איזה יין מתאים ליד?
יין לבן יבש כמו סוביניון בלאן או אפילו רוזה קר. מי שאוהב יין אדום – תבחרו פינו נואר רך ונעים. הוא מתמזג מעולה עם הגבינה הכחולה.
יש גרסה לילדים?
בטח! הורידו את הגבינה הכחולה והגביהו את פרופיל המתיקות – למשל תוספת של תפוח ירוק או נגיעה של דבש. אפילו נענע יכולה לרגש פה.
למה הסלט הזה כל כך מושך?
כי הוא מדגדג את כל בלוטות הטעם – מתוק, מלוח, חמוץ, מריר אפילו. וכשמשלבים מרקמים (רך, פריך, נמס), קשה לעצור. וכן… זה ממכר.
אז אחרי שטעמתם עם העיניים, בואו לטעום באמת! הכינו את הסלט הזה לארוחת שישי, לערב עם חברים, או סתם כי מגיע לכם להתפנק. ואם אהבתם – שתפו את המתכון ברשתות החברתיות, תייגו חבר או חברה חובבי גבינות, וכמובן…
ספרו לי איך יצא.