סלט ירוק עם קראמבל אגוזים וויניגרט תפוזים – הבריאות מתחילה בצלחת הזו
נניח לרגע שאתם חוזרים הביתה מיום עמוס ומתיש. משהו בבטן ריק, הגוף דורש משהו טעים – אבל המצפון? הוא לא מתפשר. “די כבר עם הפחמימות והג'אנק!” הוא לוחש. אז מה עושים? בדיוק בשביל הרגעים האלו נולד המתכון הזה – סלט ירוק, פריך, צבעוני ובריא להפליא, עם קראמבל אגוזים מעל שהוא גם פריך וגם ממכר, וויניגרט תפוזים עם גוון מתקתק וחמצמץ שמשדרג את כל העסק לגבהים שאתם לא תאמינו שאפשר להגיע אליהם עם סלט.
זה לא עוד סלט. זה סלט משגע, כזה שאפשר להגיש בערב חג וכולם יצקצקו בהתפעלות. סלט מושלם לשבת בבוקר ליד פרוסת לחם מלא טרי, אבל גם עם מקום של כבוד בארוחת ערב קלילה באמצע השבוע. הטעמים פה פשוט מדהימים – הצבעים, המרקמים, הטריות. כל ביס מספק הפתעה קטנה. זה סלט שגורם לאנשים לומר, “וואו! מה שמת פה?”
ואם אתם שואלים את עצמכם – כן, זה גם בריא. כמו שצריך. מלא עלים ירוקים, נוגדי חמצון, שומנים טובים מהאגוזים והשמן זית, וזה גם דל פחמימות לגמרי למי שמקפיד.
זמן הכנת המתכון: 20 דקות | רמת קושי: קליל עד מעלף | מתאים ל-4 מנות נדיבות
- סה"כ זמן הכנה: 20 דקות מקסימום – ותוך כדי שותים מים בלימון, כי אנחנו כאלה בריאים עכשיו
- מנת פתיחה/עיקרית לארוחה קלה
- לא נדרש בישול – הסלט הזה כולו נא, טרי וחי
אז מה בדיוק נכלל כאן? נעים להכיר: סלט ירוקים מאוזן ומדויק עם עלי בייבי, ארוגולה, נענע ועלי בזיליקום רעננים (רמז: לא לחסוך בבזיליקום – הוא נותן פה ניחוח אגדי). מעל, קראמבל קראנצ'י של אגוזי מלך קלויים עם שברי שקדים וגרעיני חמנייה. לראש הסלט נוזל עדין של וויניגרט תפוזים עם טיפת חרדל דיז'ון – איזון טעמים של מתיקות, מליחות, חמיצות וחריפות דקה.
הרכיבים הדרושים להכנת הסלט הירוק המושלם
- 200 גרם תערובת עלי בייבי – עדיף כולל ארוגולה ובייבי תרד
- ½ כוס נענע טרייה קצוצה גס
- ½ כוס בזיליקום טרי, שלם – לא לחתוך כדי לא לאבד את השמנים הארומטיים
- ½ בצל סגול פרוס דק דק – אם לא אוהבים בצל חי, אפשר לשים במים עם חומץ ל-5 דק'
- 1 כף שומשום מלא קלוי
- 1/3 כוס גרעיני חמנייה קלויים קלות על מחבת יבשה
- ¼ כוס אגוזי מלך קצוצים גס וקלויים
- 2 כפות שקדים פרוסים קלויים (אפשר גם שקדים מולבנים)
לויניגרט תפוזים (כי סלט טוב צריך ויניגרט אגדי):
- 60 מ"ל מיץ תפוזים סחוט טרי – עדיף מתפוזים מתוקים
- 2 כפות שמן זית כתית מעולה
- 1 כפית חרדל דיז'ון חלק
- 1 כף מייפל טהור (אפשר גם סילאן טבעי, אם אתם מעדיפים משהו מקומי)
- קורט מלח ים – לא לפחד ממליחות פה
- ½ כפית פלפל שחור גרוס
שלבי ההכנה – מרגע ההחלטה עד לביס המשגע
החלק האהוב עליי – השלב שבו מטבח שלם מתעורר לחיים! תתכוננו – הסלט הזה עולה על כל דמיון.
- שוטפים היטב את כל העלים הירוקים ומייבשים בעדינות עם מגבת או בסלסלת ייבוש
- קוצצים את הנענע גס ומוסיפים לקערה גדולה
- קורעים מעט את עלי הבזיליקום – לא עם סכין, ביד בעדינות
- חוצים את הבצל ופורסים אותו הכי דק שאפשר – פרוסה דקה כמו מילימטר
- מטגנים קלות במחבת יבשה את הגרעינים, השקדים והאגוזים – עד שמתחילים להריח את הקסם באוויר (בערך 3 דקות על אש בינונית)
- מערבבים בקערה קטנה את כל רכיבי הוויניגרט – מיץ תפוזים, שמן זית, חרדל, מייפל, מלח ופלפל – ומשקשקים עד שהכל מתאחד לרוטב נוזלי מושלם
- שמים בקערה גדולה את כל הירוקים חתוכים, מוסיפים את הבצל הקצוץ, מעליהם שופכים בעדינות את הוויניגרט ומערבבים בעדינות עם הידיים ליצירת אחידות טעמים
- מפזרים מעל הכל את הקראמבל הקראנצ'י של אגוזים ושקדים
גרסאות מעניינות ובריאות עוד יותר – כי למה לא לשדרג?
• גרסה טבעונית? המתכון כבר טבעוני לחלוטין – אפשר להרגיש מצפון חופשי לאכול כמה שרוצים!
• ללא גלוטן? שימו לב – אין כאן גלוטן ממילא, אז גם הרגישים בהחלט ייהנו.
• לא אוהבים תפוזים? אפשר להחליף במיץ קלמנטינה, או אפילו רימונים בעונת הסתיו.
• רוצים להוסיף חלבון? השתמשו בטופו קראנצ’י מטוגן קלות או רצועות עוף על האש – מושלם כארוחה מלאה.
הצעות לשדרוגים שחובה לנסות
- הוסיפו גבינת עיזים מפוררת מעל אם אתם לא טבעוניים – פשוט נמס ונימוח בפה!
- חתיכות דקות של תפוח גרני סמית’ יוסיפו רעננות והתאמה מדהימה לוויניגרט התפוזים
- אפשר לשדרג עם כמה פרוסות אבוקדו בשל – למרקם חלומי ועשירות
- כפית סומאק תפזר עננות חמצמצות שמאפיינות את הסלטים האותנטיים במזרח התיכון
הקסם של המתכון הזה הוא שאפשר לשנות אותו וליצור ממנו גרסאות בלתי נגמרות שתמיד יהיו טעימות וטעימות עוד יותר. קחו אותו כבסיס ואל תפסיקו לשחק.
שאלות ותשובות על המתכון
כמה זמן ניתן לשמור את הסלט במקרר?
אני ממליץ לשמור את החומרים בנפרד ולהרכיב רק לפני ההגשה. אם כבר עורבב – אפשר לשמור עד 24 שעות, אבל העלים מתרככים מהר.
הוויניגרט יוצא מתוק מדי – מה לעשות?
פשוט להפחית מהמייפל ולהוסיף עוד טיפה חומץ תפוחים או לימון טרי. תמיד תטעמו לפני ההוספה!
האם אפשר להשתמש במיץ תפוזים מוכן?
אם חייבים – אז כן. אבל מיץ סחוט טרי יעשה את ההבדל בין "טעים" ל-"הכי טעים שיש".
מה אפשר לשים במקום אגוזי מלך?
פיסטוקים קלויים (אפשר מלוחים במידה) יוסיפו צבע וטעם מדהים, גם אגוזי פקאן יעשו עבודה משגעת.
לא מצאתי ארוגולה – מה עושים?
אפשר להחליף בבייבי חסה או אפילו קייל שמוקפץ קלות (לריכוך המרירות).
האם זהו סלט שמתאים לימי דיאטה?
כן, חד משמעית. דל פחמימות, מלא סיבים ותזונה חזקה שתחזיק אתכם שבעים לאורך זמן.
האם המתכון הזה מתאים גם לילדים?
כן! רק אולי כדאי להפחית מהבצל או לוותר על הארוגולה אם הם רגישים למריר.
האם אפשר להוסיף סלק או בטטה?
בטח! סלק פרוס דק (מבושל או חי) יעשה אפקט צבע בולט, ובטטה קלויה תכניס מתיקות נפלאה.
מה לעשות אם אין לי שומשום מלא?
שומשום רגיל יספיק, ואפילו גרעיני דלעת יכולים להחליף בצורה מהממת.
האם הסלט הזה באמת טוב כמו שתיארת?
מהניסיון שלי – הוא לא רק טוב, הוא מעלף, משגע וממכר ברמות. נסו פעם אחת ותספרו לי אם לא חזרתם להכין אותו שוב מבלי הפסקה!
אם אהבתם את הסלט, אם נהניתם מהטעם או מהמרקם – אל תשאירו את המתכון הזה לעצמכם. שלחו אותו לחברים, שתפו בקבוצות, תגידו ש”בטעות” גיליתם משהו חדש. סלט בריא, טעים ומרענן כמו זה – חבל שלא יכירו!