לפנק את החיך: מתכון לאוכל תוניסאי מסורתי

קוסקוס תוניסאי מרוקן, עם ירקות קלויים וטוויסט פלפלים חריפים – הגרסה הכי מרגשת שתפגשו לקלאסיקה הלוהטת הזו

תדמיינו שיש סיר – לא כל סיר, אלא סיר אגדי. כזה של סבתא תוניסאית, עם התבלינים שסוחפים את החיך, הארומה שנכנסת קודם לאף ואז אל הלב, ותחושת החמימות שאופפת את כל הגוף ברגע שלוקחים ביס. בדיוק שם אנחנו מתחילים.

הקוסקוס התוניסאי הוא לא סתם עוד "תוספת". הוא הלב. הנשמה. הוא התחלה של שיחה מסביב לשולחן, הוא ריח של שבת כשהשמש שוקעת, והוא קפיצה קטנה בתודעה אל הסירים שהבעבעו בעמידה בחדר הרחצה הקטן של סבתא, ממש על פתיליה צנועה. רחמים, כמה שזה היה מושלם.

אבל אנחנו הולכים לקחת את הקוסקוס הזה של פעם – ולעוף איתו קדימה. קבלו את גרסת ה"אינעל העולם!" שלי: קוסקוס תוניסאי מרוקן עם ירקות קלויים, טוויסט פיקנטי של פלפלים חריפים, גרגרי חומוס רכים במיוחד, פלפל מתוק יבש קצוץ, וזילוף של שמן זית מלמעלה שגורם לכל העסק לנצוץ בליווי סלט לימוני בצד.

זו מנה אחת שבה כל ביס הוא פיצוץ של טעמים, שילוב מדויק בין תבשיל מסורתי לאומנות של טעמים עדכניים. ברוכה הבאה העתיד של תוניס.

משך הכנה, רמת קושי וכמות מנות

  • סה"כ זמן הכנה: כ-2 שעות כולל אפיית הירקות ובישול הקוסקוס
  • רמת קושי: בינוני (אבל תודו שמאתגרים זה הכי כיף)
  • מספיק ל-6 אנשים רעבים במיוחד או 8 עם סלט בצד

הרכיבים הדרושים לקוסקוס הכי ממכר שניסיתם

המנה הזו לא לוקחת קיצורי דרך. היא מתמסרת. בדיוק כמו האהבה הראשונית לאוכל של אמא. מוכנים לטעום את המושלם הזה?

לקוסקוס עצמו:

  • 500 גרם סולת איכותית (רצוי גרגירים בינוניים)
  • 2 כפות שמן זית איכותי
  • ½ כפית מלח דק
  • כוס ורבע מים פושרים

לירקות הקלויים (פשוט סוגדים להם):

  • 2 קישואים חתוכים לעיגולים עבים
  • 2 גזרים קלופים, חתוכים לאורך
  • 1 חציל חתוך לקוביות גסות
  • 2 פלפלים אדומים
  • 1 בצל סגול, פרוס לעיגולים
  • 3 כפות שמן זית
  • מלח, כמון, פפריקה מתוקה, מעט קינמון

לטופי החריף (לא חובה, אבל הו הו הו כמה שזה משדרג):

  • 1 פלפל צ'ילי חריף או חריף מאוד
  • 1 פלפל אדום יבש ומתוק, מושרה במים רותחים 30 דקות וקצוץ
  • 2 שיני שום קצוצות
  • 1 כף רסק עגבניות
  • כף שמן זית
  • מעט כמון ומלח דק

וטאץ' רומנטי של חומוס רך:

  • 1 כוס גרגרי חומוס מבושלים – או מושרים לילה מראש ומבושלים היטב לרכות מעלפת

וכמובן – סלט לימוני בצד: מלפפון, עגבנייה, מיץ לימון, כוסברה ושמן זית – רק לרענן את כל הנשמה אחרי כל התבלינים המדהימים.

יש גם בונוסים: גרסאות מיוחדות לקוסקוס הכי אגדי שיש

רוצים להפוך את הקוסקוס הזה לטבעוני לחלוטין? אז אל תוסיפו חמאה לקוסקוס ובמקום להשתמש בציר עוף או בקר – השתמשו בציר ירקות עשיר.

בלי גלוטן? במקום הסולת הקלאסית אפשר להשתמש ב"סולת" כוסמת או תירס. נכון, זה יהיה טיפה שונה – אבל לא פחות טעים ואפילו בריא בטירוף.

לגרסת דל פחמימות – וזו המלצה ממני ממכר – החליפו את הקוסקוס באורז כרובית מאודה קלות עם שמן זית ונענע קצוצה. אומנם קצת מתחכם, אבל באמת מרגיש כמו הדבר האמיתי!

שלבי ההכנה לקוסקוס התוניסאי המשגע הזה

הכינו את עצמכם לריח של חגיגה. צליל הפצפוצים על התבנית. קשת צבעים של ירקות קלויים. והכי חשוב – המון אהבה בין כל שלב. קדימה!

  1. נתחיל בלצלות את הירקות: מחממים תנור ל-200 מעלות, מסדרים בתבנית מרופדת את כל הירקות, מתבלים בשמן זית, תבלינים, צולים כ-35 דקות עד שהכל שחום ומשגע.
  2. מכינים את תערובת הקוסקוס: יוצקים את הסולת לקערה רחבה, מטפטפים את המים תוך כדי ערבוב ביד (כמו שסבתא הייתה עושה), מוסיפים מלח ושמן זית.
  3. מאדים את הקוסקוס: מעבירים לסיר אידוי (או סיר קוסקוס אם יש), מאדים כ-25 דקות. מוציאים, מערבבים, מחזירים לאידוי לעוד 10 דקות. יוצא אוורירי ונמס בפה.
  4. מכינים את טופי הפלפלים: מקפיצים את כל הרכיבים יחד במחבת – 4-5 דקות. הריח? מושלם.
  5. מערבבים את כל הירקות עם הקוסקוס החם יחד עם החומוס המבושל והטופי החריף. נותנים לקוסקוס לנוח 5 דקות שיספוג אהבה.
  6. מגישים על צלחת רחבה, מזלפים שמן זית מלמעלה, ומגישים עם סלט לימון בצד. מעלללף!

שידרוגים אפשריים לקוסקוס הזה שיהפכו אותו לחגיגה אמיתית

תנסו להוסיף פיסטוקים קלויים או שקדים פרוסים מעל לטקסטורה מפתיעה.

לאוהבי הבשר, קוביות טלה עדין ברוטב עגבניות תוניסאי זה פשוט להתעלף.

נענע טרייה קצוצה בסוף? זה כמו נשיקה רעננה אחרי ערב ארוך.

וכמובן – רוטב חריף אישי לצד כל צלחת שיחמם את הלב אבל לא ישרוף יותר מדי (אלא אם כן אתם אמיצים).

שאלות נפוצות ותשובות מהנסיון שלי – כל מה שתרצו לדעת

האם אפשר להכין את הקוסקוס יום מראש?

בהחלט. מה שחשוב הוא לאדות אותו שוב קלות לפני ההגשה ולזלף קצת מים כדי שיחזור לחיים. תוסיפו מעט שמן זית, ערבוב קל, והקוסקוס קם לתחייה.

איך שומרים שגרגרי הסולת לא ידבקו?

המפתח הוא סבלנות. לא למהר עם המים. להוסיף טיפין טיפין. וגם לא לוותר על ערבוב ביד – היד מחליקה כל גרגר בנפרד. זה מדעי, כמעט קסום.

איזה סוג סולת עדיף?

סולת בינונית. לא גסה מדי ולא דקה מדי. מייצרת קוסקוס אוורירי, גבוה, בדיוק כמו של אמא – או יותר נכון, של אמא של אמא.

אפשר להחליף את החומוס בעדשים?

כמובן! במיוחד עדשי בלוגה או כתומות – הן הולכות מהמם עם הפלפלים הקלויים.

מה לעשות אם אין לי סיר אידוי?

קחו מסננת מתכת, הניחו על סיר מים רותחים, כסו עם מכסה הפוך או מגבת. זה מאולתר – אבל אפקטיבי בצורה משגעת.

אפשר להפוך את זה לקוסקוס מתוק?

ואיך! הוסיפו מי ורדים, קינמון, מעט חמאה, צימוקים שקדים ומעט סוכר חום. בול כמו בקפה של דודה לינה בגאבס.

מה עושים עם שאריות?

הופכים לפשטידת קוסקוס! מערבבים שאריות עם ביצה, גבינה קשה, אופים כ-25 דקות. זה לא בריא – אבל זה מושלם.

האם המנה יכולה להתאים לילדים?

בטח! רק להוציא את הטופי החריף או פשוט להפחית את הפלפל. הילדים שלי מכינים את זה איתי – ומתים על זה.

מה עם קינוח בצד?

נסו תמרים מגולענים ממולאים בשקדים ועטופים בשוקולד מריר… אחד אחד. סיום אגדי.

איך לגרום לזה להיראות ממש חגיגי בהגשה?

מגישים בצלחות שטוחות בגובה, מפזרים כוסברה טרייה, פלח לימון בצד. מצלמים. משתפים. מקבלים מלא תגובות מתלהבות.

אהבתם? תעזרו למתכון הזה לעוף רחוק!

אם הקוסקוס הזה גרם לכם להזיל ריר, לחזור לילדות או פשוט לומר – "וואו, זה אחד הדברים הכי טעימים שנגעתי בהם", אל תשאירו את זה רק לעצמכם!

שתפו את המתכון עם החברים, בפרופיל, בוואטסאפ המשפחתי ואפילו עם השכנה שטיילה בתוניס פעם אחת וטרם נרגעה.

זה לא רק מתכון, זו מסורת של דור שלם, שראוי לחיות גם בדור שלנו. אז קדימה – שתפו, תכינו, ותשקשקו את הסיר מבלי לחשוב פעמיים.

שתפו את הפוסט עם חברים

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

אולי יעניין אתכם:

איך שדרגתי את המטבח שלי

יש רגעים כאלה, שאתם מסתכלים סביב בבית שלכם ופתאום קול קטן אומר לכם: “הגיע הזמן לרענון”. אצלי זה קרה דווקא במטבח. המקום שבו אני פותחת

קרא עוד »