קציצות ברוקולי טבעוניות משגעות שיגרמו לכם להתאהב מחדש בירקות
רגע לפני שתרימו גבה ותגידו: "עוד מתכון טבעוני? מה כבר אפשר לעשות מברוקולי?", תנו לנו לספר לכם שזה לא עוד מתכון. זו חגיגה! פינוק ירוק, פריך ונימוח, שמצליח להיות גם בריא, גם מושלם לנשנוש או לעיקרית, וגם באמת – הכי טעים שיש.
ואם תחפשו אותנו אצל חברים ובני משפחה בסופ"ש, יש סיכוי טוב שתמצאו אותנו עם קופסה מלאה בקציצות האלה, מוקפים ב"יווו תביאי לי עוד אחת” מכל עבר. הן ממכרות ברמות, מעלפות מרוב שהן טעימות, ויש להן איזה קסם כזה שהופך גם את השונאים המושבעים של ברוקולי – למעריצים שרופים.
בין אם אתן בשלניות/ים ותיקות או מתנסות לראשונה – המתכון הזה בנוי כך שהוא יהפוך אתכם לאלופים גם עם עיניים עצומות. אין טיגון! אין רכיבים מוזרים או בלתי נגישים – רק ברוקולי, כמה תבלינים שמתעוררים על המחבת, ומלא אגדה אחת טבעונית.
כמה זמן, איזו רמה וכמה מנות?
- זמן הכנה כולל: כ-45 דקות
- רמת קושי: קל עד בינוני (תלוי בכמה סבלנות יש לכם לקציצות)
- מספיק ל: כ-20 קציצות קטנות או 12 בינוניות (תלוי כמה מהר הם נעלמות)
אז מה הסיפור של הקציצות האלה?
לפני כמה חודשים, הוזמנו לארוחת שישי אצל חברים. נושא הערב היה “כל מה שיכול להיות ירוק וטבעוני”. קצת כמו מסיבת התחפושות של המטבח – כל אחד צריך להביא מאכל שמתקיים בשני התנאים. וכך נולדו להן – קציצות ברוקולי טבעוניות שהן לא סתם סלט קצוץ או משהו בריא כזה מהצד, אלא ממש עיקרית שלא משאירה אף אחד רעב.
הברוקולי, שעדיין הרבה אנשים מכירים כ”הירק הזה שמאדים אותו וכולם עושים פרצוף באולמות אירועים”, הופך פה לגיבור של ממש. הוא מתקרמל טיפה במחבת, סופג לתוכו את כל הניחוחות, ומגיעה איתו שקית הפתעות מלאה בטעמים.
כשהכנו אותן שוב בבית, הוספנו עוד תבלין, הורדנו טיפה כמות של קמח, ואיזו קפיצה בטקסטורה! הן קראנצ’יות מבחוץ, רכות ואווריריות מבפנים, וכשמשדכים אותן ליוגורט טבעוני עם שום ולימון – או לקצת טחינה גולמית מטובלת – הן פשוט מתעוררות לחיים.
הרכיבים הדרושים לקציצות הברוקולי הטבעוניות
- 1 ראש ברוקולי טרי (כ-500 גר׳) – אפשר גם מברוקולי קפוא מופשר, סחוט היטב
- 1 בצל קטן קצוץ דק
- 2 שיני שום כתושות
- 1/3 כוס קמח חומוס (אפשר גם קמח עדשים או קמח תפו”א לגרסה נטולת גלוטן)
- 2 כפות קמח שיבולת שועל (או קוואקר טחון דק)
- 1/4 כוס פירורי לחם – מעולה אם יש לכם מהסוג המלא או ללא גלוטן (למי שצריך)
- 2 כפות שמן זית כתית מעולה
- 1/2 כפית כמון – לא חובה, אבל מוסיף עומק נהדר
- 1/4 כפית כורכום
- 1/2 כפית מלח ים
- 1/4 כפית פלפל שחור גרוס
- אפשרות: קמצוץ פפריקה חריפה למי שאוהב עוקץ
- מעט שמן לטיגון קל במחבת (רק להברקה)
יש לכם מגבלות? לא נורא – אפשרויות לגיוון והתאמה!
הקציצות האלה גמישות ממש כמו שצריך. מתאימות לכל מטבח ולכל מצב רוח. הנה כמה טוויסטים מצילי חיים:
- לגרסה נטולת גלוטן: החליפו את פירורי הלחם בקוואקר טחון או שקדים טחונים.
- לגרסה חריפה: הוסיפו קמצוץ צ’ילי יבש, או רסק פלפל חריף.
- רוצים להעשיר בחלבון? ערבבו פנימה עדשים כתומות מבושלות היטב (רכות לגמרי).
- לא אוהבים ברוקולי? אל תהססו לנסות עם כרובית!
שלבי ההכנה של הקציצות – פשוטות, זריזות וללקק את האצבעות
השלבים הבאים יעשו לכם סדר – והקציצות יהפכו תוך רגע מסתם רעיון קטן – למשהו אגדי שלא תפסיקו להכין.
- חותכים את הברוקולי לפרחים בינוניים, ומבשלים אותו כ-7 דקות עד שמתרכך. מסננים היטב ומניחים להתקרר.
- קוצצים את הברוקולי הקשור לקוביות קטנות או מועכים גס בעזרת מועך פירה.
- קוצצים את הבצל ומטגנים אותו קלות עם מעט שמן זית עד שהוא נהיה שקוף וזהוב.
- שמים בקערה את כל הרכיבים – ברוקולי, בצל, שום, תבלינים, שמן, וקמחים – ולשים עד שמתקבלת תערובת נוחה לעיצוב.
- אם העיסה רכה מדי – מוסיפים עוד מעט קמח שיבולת שועל או פירורי לחם.
- יוצרים בידיים קציצות בגודל כדור פינג פונג או פיתות שטוחות קטנות.
- מניחים במחבת נונסטיק עם מעט שמן, ומשחימים מכל צד כ-3 דקות עד שהן מזהיבות יפה.
- מעבירים לנייר סופג וממשיכים עם שאר העיסה.
רוצים לשדרג או להגיש בצורה מושלמת? קבלו כמה טיפים שווים במיוחד
כולנו יודעים שלפעמים כל ההבדל טמון באיך מגישים. אז הנה כמה רעיונות:
- הגישו עם טחינה ירוקה – ערבוב של טחינה גולמית, מיץ לימון, שום, פטרוזיליה ומים קרים
- שלבו בסלט כרוב לבן מרענן עם שמן, חומץ סיידר, מלח ופלפל לשבירת המרקם
- בתוך פיתה קלויה עם ירקות טריים וסלט חומוס – זו מנה מושלמת
- אפשרות בראנץ׳: שימו אותן מעל סלט ירוק עם ביצה טבעונית (כמו טופו מקושקש)…
ואם בא לכם לשחק קצת – תנו להן איזה ג״קט של פנקו ושמנו אותן בתנור לכיסוי פריך יותר מבלי לטגן.
שאלות ותשובות נפוצות – שואלים אותן כל פעם מחדש
איך יודעים שהברוקולי מוכן ולא רכרוכי מדי?
אני אישית נוגעת בו עם מזלג – אם הוא מתמסר אבל לא מתפרק – הוא מוכן בול. אם מרגישים שהוא "נמס", שווה להסיר מוקדם יותר בבישול הבא.
אפשר לאפות את הקציצות במקום לטגן?
בהחלט! אני עושה את זה המון. מניחים על נייר אפייה משומן מעט, אופים ב-200 מעלות כ-25 דקות, והופכים באמצע. הן יוצאות קצת פחות שחומות, אבל משגעות!
כמה זמן נשמרות הקציצות במקרר?
עד 4 ימים בקופסה סגורה. אגב, יום אחרי הן אפילו יותר טעימות – הטעמים נקלטים יפה!
אפשר להקפיא?
כן. אחרי הטיגון/אפייה, נותנים להן להתקרר לגמרי, מניחים ביניהן נייר הפרדה, וקופסה אטומה. מחזיקים חודשיים בכיף.
אילו עוד ירקות מתאימים במקום ברוקולי?
כרובית, קישוא (שסחטתם!), גזר מגורד, תרד קצוץ. רק לדאוג שהם יבשים מספיק כדי שיאחזו צורה!
העיסה יוצאת לי רכה מדי, מה עושים?
ניסיון מהמטבח שלי – תמיד יש פיתרון. פשוט להוסיף עוד כף-שתיים של פירורי לחם/קמח עד שרואים שהיא נוחה למגע בידיים.
אין לי קמח חומוס, במה אפשר להחליף?
קמח עדשים אדומות, קמח תפו”א או אפילו טחינה משומשום מלא – אם תרצו מרקם מעניין יותר.
הן יוצאות לי לפעמים רכות מדי – למה?
יכול להיות שהברוקולי היה רטוב מדי. תמיד חשוב לתת לו להתקרר היטב ואז לסחוט קלות. לפעמים אפילו לעטוף במגבת מטבח נקייה.
איך הופכים את זה לסופר מושקע?
פלטת אירוח עם כמה טעמים של מטבלים (טחינה, איולי טבעוני, יוגורט עם נענע), קצת חמוצים בצד – ואתם במסעדה.
זה מתאים לילדים?
בהחלט ואפילו מבוקש. שווה לגרס ברוקולי יותר דקדקני אם מדובר בילדים שמרניים – שגם לא “יראו את הירוק” בעיניים.
רוצה להכין מתכון משגע, בריא, מושלם לארוחת ערב ולא תאמינו כמה הוא קל? – הנה זה כאן! שתפו את המתכון הזה ברשתות החברתיות אם אהבתם, כדי שגם החברים שלכם יוכלו ליהנות מקסמי הברוקולי האגדי!