אורז כמו באולמות – המתכון שלא תפסיקו להכין!

אורז כמו באולמות – המתכון שיעיף לכם את הטעם לשמיים

פעם ראשונה שטעמתי "אורז כמו באולמות" הייתי בחתונה של בן דוד. אתם יודעים… אחד כזה שמארגנים ברוב פאר והדר עם שולחנות מלאים כל טוב, תזמורת, חופה באמצע גן פורח – וכל מנה נראית כאילו יצאה ממאסטר שף. ואז הגיע האורז. לבן, נוצץ, ריחני ובעל טעם שפשוט… מעלף. אני לא מגזים. הסתכלתי על המזלג הראשון כאילו מדובר ביהלום, ומהרגע הראשון ידעתי – אני משחזר את המתכון הזה בבית. לא משנה כמה ניסיונות יידרשו. ומאז? הוא הפך לבקשה קבועה בכל שישי.

אז אם גם לכם יצא לטעום פעם כף אחת מהאורז המפורסם באולמות – אתם בטח יודעים על מה אני מדבר. כזה טעם מושלם, אגדי, מהסוג שגורם לכם לחשוב שאולי בכלל האורז גדל בגני עדן. ובואו נודה בזה – כולנו ניסינו להכין בבית אורז רגיל ש"יעבור", והתוצאה? או דייסה או חול. אז עכשיו, הגיע הזמן לשים לזה סוף. כי המתכון הזה? הולך לשנות כל מה שחשבתם על אורז. הוא אורזי, חגיגי, אוורירי, יבש, מדויק בטעמים, ושהכי חשוב – נמס לכם בפה בלי טיפת שמן מיותר או כבדות בבטן. פשוט הכי טעים שיש.

זמן הכנת המתכון, רמת קושי ולכמה מנות

  • סה"כ זמן הכנה: 35 דקות
  • רמת קושי: קל עד בינוני (מתאים גם למתחילים!)
  • כמות מנות: מתאים ל-6 אנשים רעבים או 10 סועדים סבירים

תיאור מלא של מה שהולך לקרות כאן

אנחנו עומדים להכין אורז בסגנון של אולמות שמחות – לבן, אוורירי, מופרד גרגר-גרגר, חתיך הורס עד רמת "תצטלמי עם גבעול פטרוזיליה לידו". נשלב טכניקות בישול מנצחות שישדרגו לכם כל אורז בבית, כולל סודות קטנים שסבתא שלי גילתה לי באוזן בסלון מול ערוץ האוכל. כדי לקבל את המרקם הזה שהופך אותו ממנה "בסדר" למנה ממכרת שתהפוך לגולת הכותרת של הארוחה, צריך להקפיד על כמויות, השריה וזמני אידוי מדויקים. אל תדאגו – אני כאן איתכם עם כל שלב.

ולמה אני כל כך בטוח שתכינו את זה שוב ושוב? כי ברגע שתריחו את הניחוח המהפנט שמתפזר מהסיר כשהאורז מתבשל באדים עם תיבול עדין – לא תוכלו להפסיק. זו מנה שלרוב נראית פשוטה, אבל מאחוריה עומד תהליך שכל כולו מדע, אומנות, ו-קצת קסם. כן, כן. זה לא רק אורז. מדובר בחוויה.

הרכיבים הדרושים להכנת אורז מושלם כמו באולמות

הנה כל מה שצריך בשביל להפוך מטבח ביתי לאולם שמחות תוצרת בית:

  • 2 כוסות (כ-400 גרם) אורז בסמטי איכותי
  • 1/4 כוס שמן קנולה (או גהי למי שממש רוצה לקחת את זה לשיאים)
  • 3 כוסות מים רותחים (750 מ"ל) – מדוד בדיוק!
  • 1 כף שטוחה מלח
  • 1/2 כפית סוכר – כן, סוכר! זה הטריק הסודי שנותן עידון באיזון הטעמים
  • 1 כף שטוחה אבקת מרק (רשות – אפשר פשוט בלי)
  • 1 מקל קינמון קטן (או חצי כפית קינמון טחון – לשדרוג פרסי)
  • 2 עלי דפנה
  • 4-5 גרגירי הל שלמים (לא חובה, אבל לחלוטין משדרג לרמה של "הלו, זה קייטרינג?")

חלופות, גרסאות ובריאות בסגנון אולמות

אם אתם מחפשים גרסה טבעונית לגמרי – אל תשתמשו באבקת מרק (או לכו על גרסה טבעונית בלבד). רוצים בלי גלוטן? דלגו באלגנטיות על כל תיבול תעשייתי והחליפו בפפריקה מתוקה ופלפל שחור. לצד זה, ניתן להכין את המתכון עם אורז מלא – רק לשים לב שזמן הבישול יתארך ויש צורך להשרות אותו הרבה יותר זמן (לפחות 3 שעות). בכל מקרה, עדיין יוצא בריא בטירוף, דל פחמימיות יחסית, וישדרג כל שולחן שבת.

שלבי ההכנה המדויקים – כך תגיעו לתוצאה המושלמת

אז איך אנחנו הופכים גרגרים לבנים לדבר הכי משגע שאפשר לשים על הצלחת? עקבו בדיוק אחרי השלבים:

  1. שוטפים היטב את האורז 4-5 פעמים עד שהמים כמעט שקופים – זה חשוב, זה עושה את כל ההבדל!
  2. משרים את האורז בקערת מים פושרים למשך 20 דקות – כן, ההשקעה משתלמת.
  3. מסננים את האורז ומניחים לנוח 5 דקות לפני הבישול – לתת לו נשימה קטנה.
  4. בסיר רחב ונמוך, מחממים את השמן יחד עם הקינמון, עלי הדפנה וההל. מטגנים 1-2 דקות עד שמריחים את הריח האגדי שעולה מהסיר.
  5. מוסיפים את האורז לסיר ומטגנים 2 דקות תוך ערבוב עד שמרגישים שהגרגרים "מתייבשים" מעט.
  6. מוסיפים את המלח, הסוכר ואת המים הרותחים בזהירות – זהירות, זה מבעבע!
  7. מערבבים ערבוב אחרון ועדין, מנמיכים לאש קטנה, מכסים, ומבשלים 17 דקות בלי לפתוח את הסיר!
  8. בתום הבישול – מכבים את האש ומשאירים את האורז מכוסה 10 דקות נוספות. זהו שלב האידוי – חובה לא לדלג!
  9. פותחים את הסיר, מערבבים בעדינות עם מזלג כדי לא "לשבור" את האורז – וואו, אתם מריחים את זה?
  10. מגישים בצלחת יפה, מקשטים קצת בפטרוזיליה קצוצה – ומרגישים כאילו חולקים שולחן עם המשפחה המלכותית!

איך משדרגים את המתכון? טוויסטים שירים את המנה

האורז הזה אמנם הכי טעים שיש גם ככה, אבל אם בא לכם להפוך אותו ממושלם למשוגע:

  • הוסיפו צימוקים קצוצים ושקדים קלויים לקראת סוף האידוי – קלאסי ופרסי.
  • שלבו אפונה קפואה וגריסי פנינה לבישול יחד – זה גם מרענן וגם עשיר.
  • נסו להוסיף קליפת תפוז מגוררת לבדוק אפקט הדר מדהים.
  • לאוהבי הפיקנטי – פלפל ירוק חריף שלם בבישול ייתן דאבל דרמה.
  • שדרוג בסגנון חג – הוסיפו לחצי מהאורז תבלון כורכום לצבע זהוב, ויצרו "שילוב צבעים" מרהיב!

שאלות נפוצות על המתכון

כמה זמן מראש אפשר להכין?
הכי טוב להכין אותו כשעה לפני ההגשה, אבל אפשר גם לשמור במקרר ולחמם בתנור או באידוי – יוצא מושלם, אפילו יותר ביום שאחרי!

למה האורז נדבק לי?
או שלא שטפתם מספיק, או ששמתם יותר מדי מים. תוודאו שימוש מדויק ב-3 כוסות מים על 2 כוסות אורז – וזה עובד כל פעם!

אפשר להשתמש באורז פרסי?
בוודאי! זה יוצא אפילו עוד יותר אוורירי. זמן ההשריה יתארך, אבל האפקט מושלם.

מה עושים אם פספסתי את שלב האידוי?
תפתחו את הסיר, תכסו במגבת, סגרו שוב ל-7 דקות. האידוי יחזור ולא תרגישו בהבדל.

מה הסוד לטעם האולמות המוכר?
השילוב של שמן עם טיגון תבלינים לפני הבישול. זה יוצר את הארומה המוכרת והאגדית הזו.

אפשר להכין בכמות כפולה?
בהחלט. רק השתמשו בסיר גדול ושטוח יותר ואל תכפילו את המלח לגמרי – תטעמו לפני.

אורז פרווה או מתאים לבשרי?
מתאים לשניהם – המנה ביסודה נייטרלית, מה שיאפשר לשלב אותה עם דגים, בקר, עוף או טבעוני.

אפשר להכין בסיר אורז חשמלי?
אפשר וגם כדאי, פשוט בצעו את כל השלבים של טיגון התבלינים במחבת, ואז רק שימו יחד עם האורז בסיר האורז.

האורז יצא רטוב מדי – מה עושים?
משאירים את הסיר פתוח על חום נמוך עם מגבת על מכסה – המים יתאדו בהדרגה והמרקם יתייצב.

עם מה הכי מתאים להגיש את זה?
עם תבשילי עוף ברוטב כתום, סלט טאבים, סלט ירקות טרי, או אפילו לבד עם גביע יוגורט – מעדן שאי אפשר להפסיק לטרוף!

אז מה דעתכם – אתם מוכנים להפריח אדי תבלינים בכל הבית ולהפוך את שולחן השבת למופע בישול אמיתי?
אשמח מאוד לשמוע איך יצא ואיך שידרגתם.
ותזכרו – אם אהבתם את המתכון (ואיך אפשר שלא בעצם?), אל תשמרו אותו רק לעצמכם!
שתפו אותו ברשתות החברתיות, שלחו למשפחה, תייגו את זה בקבוצת המתכונים שלכם – תנו לאורז המשגע הזה להפיץ את קסמו ברחבי הרשת.

שתפו את הפוסט עם חברים

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

אולי יעניין אתכם: