פסטה ברוטב שמן זית עם שום, עגבניות צלויות ולימון – המתכון שיכניס אליכם את איטליה הביתה
דמיינו ערב שישי, כולם בבית, ואתם רוצים להכין משהו מהיר אבל גם מהמם, מרהיב ובלתי נשכח. מנה כזו שיושבים סביבה, מרימים גבה ולוחשים ביניהם: "מה זה?! זה מעלף!". מתכון שמצד אחד פשוט להפליא ומצד שני – קומפוזיציה של טעמים שפותחת את כל הצ'קרות, כאילו איטליה התנפלה לכם לתוך הצלחת. ובכן? קבלו את פסטת שמן הזית הכי מדהימה, הכי משגעת, הכי מושלמת שיש.
המתכון הזה לא רק טעים ברמות אחרות, הוא גם שירה באכילה. מדובר על פסטה אל-דנטה, עטופה ברוטב שמן זית אגדי שטיגנו בו שום קצוץ עד הזהבה, הוספנו לו עגבניות שרי צלויות שכמעט מתפוצצות מרוב מתיקות, ו… זה עוד לא נגמר! מלמעלה – גרידת לימון רעננה, פרמזן משובח, בזיליקום טרי ואם אתם מרגישים חגיגיים במיוחד – גם צנוברים קלויים.
היופי הוא שכמעט לכל אחד מאיתנו יש את רוב המרכיבים בבית כבר עכשיו. כל מה שצריך זה חצי שעה פנויה, מזלג חד, יין לבן קליל – ואנחנו על הגל.
זמן הכנת המתכון, רמת קושי וכמה מנות
- סה"כ זמן הכנה: כ-35 דקות כולל הצלייה
- רמת קושי: קליל ומתאים לכולם
- מספיק ל-4 עד 5 סועדים רעבים פלוס ליטוף לאגו
הרכיבים הדרושים למנה הכי ממכרת שפגשתם
כמו כל יצירה קלאסית באמת – הסוד טמון באיכות הרכיבים. ככל ששמן הזית שלכם איכותי יותר, פרמזן מיושן יותר והעגבניות בשיאן – ככה המנה תעוף לכם לשמים.
- 400 גרם פסטה יבשה באורך – ספגטי, לינגוויני או טגליאטלה
- 4 כפות שמן זית כתית מעולה (וכן, אל תקמצו פה)
- 5 שיני שום פרוסות דק דק (כמעט שקוף)
- 300 גרם עגבניות שרי חצויות – עדיף תערובת צבעונית
- קליפה מגוררת מלימון שלם + 2 כפות מיץ לימון סחוט
- ⅓ כוס צנוברים קלויים
- ⅓ כוס פרמזן מגורד דק + עוד קצת לקישוט
- חופן עלי בזיליקום טריים ושטופים
- מלח ים לפי הטעם
- פלפל שחור גרוס טרי
שלבי ההכנה שלכם – צעד אחר צעד לנפלאות איטלקיות
בזמן שהפסטה מתבשלת, אנחנו עושים קסמים על המחבת. הכל קורה בסנכרון מושלם, וריח השום המטוגן כבר יתחיל לשאוב את הדיירים אל המטבח.
- חממו תנור לחום של 200 מעלות צלזיוס. בצד, ערבבו את עגבניות השרי עם כף שמן זית וקורט מלח. סדרו בתבנית אפייה וצלו כ-20 דקות עד שהן מצטמקות ומתפוצצות מעט.
- בזמן שהעגבניות בתנור, הביאו סיר גדול עם מים מומלחים לרתיחה ובשלו את הפסטה לפי הוראות היצרן עד שהיא מגיעה לרמת אל דנטה. סננו אך שמרו ½ כוס ממי הבישול בצד!
- חממו במחבת רחבה 3 כפות שמן זית. כשהשמן חם אך לא מעלה עשן, הוסיפו את פרוסות השום וטגנו אותן בזהירות על אש בינונית עד הזהבה עדינה (כ-2 דקות). שימו לב לא לשרוף – שום שרוף = לב שבור.
- הוסיפו למחבת את עגבניות השרי הצלויים והמשיכו לבחוש עוד כחצי דקה.
- הוסיפו חצי מכמות מי הפסטה, גרידת הלימון, מיץ הלימון וערבבו.
- הכניסו את הפסטה המטופטפת למחבת וטרפו בעדינות עם מלקחיים כדי שכל הפסטה תתעטף בשמן ובטעמים. אם צריך – הוסיפו עוד ממי הבישול ליצירת רוטב מבריק.
- הוסיפו פרמזן, ערבבו שוב והוסיפו את הצנוברים והבזיליקום.
- טעמו ותקנו מלח ופלפל לפי הצורך. הגישו מיד עם עוד פרמזן מעל וגם עוד רטייה של שמן זית (ברור!).
רוצים להפוך את המנה לצמחונית, טבעונית, ללא גלוטן או מה שבא לכם?
חיים של שדרוגים! הנה כמה גרסאות שאי אפשר בלעדיהן:
- לגרסה טבעונית: הימנעו מהפרמזן. במקום – השתמשו בשמרי בירה שיתנו אפקט אומאמי ותחושת חמיצות וגוף (כן, כן).
- לגרסה ללא גלוטן: החליפו את הפסטה לפסטה ללא גלוטן שאתם הכי אוהבים – יש היום פסטות מקינואה, תירס ואפילו עדשים!
- לגרסה עשירה יותר: נסו לשלב קוביות חציל קלוי או זוקיני מוקפץ – נותן ביסים עסיסיים ומשמחי לב.
שדרוגים שיגרמו לאורחים לרוץ אחרי המתכון
כשמתכון כזה מושלם, עדיין אפשר (וצריך!) להוסיף טאצ' פה ושם – כי למה לא.
- פירורי לחם זהובים קלויים עם קצת שום ופטרוזיליה – לפיזור מעל, כמו קראנץ' איטלקי מפתיע
- פרוסות דקיקות של פלפל חריף טרי, אם אתם בעניין של קצת "קיק"
- במקום בזיליקום – נסו נענע או טרגון. נותן עומק מפתיע
- אם נגמר לכם שמן הזית אבל בא לכם לחיות מסוכן – שמן כמהין ייתן את השוס הכי יוקרתי בפחות מדקה
שאלות נפוצות על פסטה ברוטב שמן זית – כל מה שרציתם לשאול (ולא העזתם לשים בקבוצות פייסבוק של אוכל)
כמה שמן זית צריך כדי שהפסטה תהיה עם רוטב אבל לא שוחה בשמן?
אני אוהב להשתמש בכ-3–4 כפות לשתי מנות. זה מעניק מרקם מבריק ולא כבד. תרגישו את זה לפי העין – הרוטב אמור לעטוף את הפסטה לא להפוך אותה לבריכה.
מה עושים אם הרוטב יוצא יבש מידי?
מוסיפים ממי הפסטה! הם מלאים בעמילן שיעזור לאחד את השמן והנוזלים ולתת רוטב קטיפתי – טיפ סודי איטלקי ממש כמו של סבתא טרזה.
האם אפשר להוסיף גבינות אחרות?
כמובן! נסו גבינת פקורינו, או אפילו בוראטה מעל – פשוט להניח גוש באמצע הקערה וזהו, הכי אינסטגרם-פרנדלי שיש.
אפשר להכין את המנה מראש?
רצוי לא. זה מתכון שצריך לאכול ברגע ההכנה. אבל בצד החיובי – אתם מכינים אותו ב-30 דקות! אז פשוט תדאגו להגיע רעבים.
האם אפשר להשתמש בשום כתוש במקום פרוסות?
למען הישרדות הרומאים – לא! פרוסות שום נצרבות בעדינות ומפיצות ריח מגניב ומתקתי. שום כתוש יישרף מוקדם מדי ויגרום לטעם מר.
מה האלטרנטיבה לצנוברים?
גרעיני חמניה קלויים, אגוזי לוז קצוצים, אגוזי מלך – העיקר שיש ביס קראנצ'י ומעניין! תשתגעו!
איזו פסטה מתאימה במיוחד למתכון כזה?
הכי טוב – פסטה ארוכה שאוספת היטב רוטב כמו לינגוויני או ספגטי. אבל גם פטוצ'יני יעבוד. אם אין לכם כלום? תשתמשו במה שיש ותהנו מזה – זו פסטה של אהבה, לא של חוקים.
מה עושים אם הילדים לא אוהבים עגבניות צלויות?
החביאו אותן טוב במחבת, שיטמעו אל הרוטב – במבחן שלי עם אחיינית סלקטיבית במיוחד, היא ביקשה תוספת לפני שסיימה את הראשונה.
אפשר להוסיף חלבון כמו עוף או טופו?
ברור! חזה עוף בצריבה מהירה – פשוט מוסיפים בשלב העגבניות. לטבעונים – טופו קוביות מוקפץ יושב מהמם על המנה הזו!
כמה זמן שומרים שאריות, אם בכלל?
יומיים גג במקרר בקופסה אטומה. אבל בינינו? זה כל כך טעים – אין מצב שישאר משהו.
אם הגעתם עד לכאן (ואנחנו בטוחים שכן) – סימן שאתם מוכנים להדליק את הכיריים ולהתמסר לתענוג. אז יאללה, שתפו את המתכון הזה עם מי שצריך קצת שמש ים תיכונית בצלחת, חברים שחיים על פסטה, או סתם הסבתא שתודי לכם על החידוש הקולינרי.
אהבתם את המתכון? שתפו אותו ברשתות החברתיות, שלחו אותו בקבוצות וואטסאפ של המשפחה והחברים – ותהפכו לגורואי פסטה בין ערב ובין בוקר!