למה כדאי לכם לנסות את לביבות כרישה ותפוח אדמה?

לביבות כרישה ותפוח אדמה כמו שלא טעמתם מעולם – שדרוג אגדי למאכל הבית הקלאסי

הריח הזה. אתם יודעים בדיוק על מה אני מדבר. זה שמתחיל להתפשט בבית עוד לפני שמדליקים את האור במטבח. ניחוח של בית. של חורף. של ימים שהתכרבלנו ליד סיר מרק וצלחת לביבות זהובות, קריספיות מבחוץ ורכות מבפנים. אבל הפעם? הפעם שדרגתי את הילדות. לקחתי את לביבות תפוחי האדמה הקלאסיות של סבתא, הוספתי להן כרישה שהוקפצה עד כדי זהב משגע, תיבלתי כמו שצריך, ופשוט – וואו.

ברוכים הבאים אל אחד המתכונים המדהימים, המושלמים והכי ממכרים שתכינו החורף הזה. כזה שכל ביס ממנו יזכיר לכם את הבית, אבל באותו הזמן גם יסחף אתכם למסע חדש, מלא טעם, הפתעה ומרקמים. הלביבות האגדיות האלו פשוט לא נשארות על הצלחת. אז בואו ניכנס למטבח ונכין יחד את מה שעתיד להפוך למנה הכי משוגעת ומדוברת בערב חנוכה – או סתם ביום גשום באמצע שבוע.

כמה זמן זה לוקח? כמה אנשים זה משגע? האם זה קשה?

  • זמן הכנה כולל: כ-50 דקות
  • רמת קושי: בינוני וטעים בטירוף
  • כמות: כ-15 לביבות בינוניות (5 איש רעבים או 8 שבעי רצון)

מה הסיפור מאחורי הלביבות האלה?

תשאלו כל סבתא פולנייה או טוניסאית, וסביר להניח שתשמעו מיד: לביבות תפוחי אדמה הן לב ליבה של ארוחת החג, בעיקר בחנוכה. ואם גדלתם על אוכל ביתי, בטוח אתם זוכרים את הקערה עם התערובת, כף גדולה, והשמן המבעבע. הפעם אנחנו משדרגים בגדול עם כרישה – ירק שלרוב מקבל מקום של "תבלין" אבל כאן הוא מקבל את מרכז הבמה ומוכיח שהוא מסוגל להפוך כל לביבה לדבר הכי מושלם ששמתם עליו שן.

הלביבות שלנו הן נימוחות ואווריריות מבפנים, פריכות מבחוץ, והטוויסט של הכרישה הקפואה בפנים? פשוט מענג ברמה אחרת. תוסיפו לזה שמן זית איכותי, כף של אהבה מהסגנון של אמא, וקיבלתם מתכון שכולם רוצים ממנו את הגרסה הכתובה – או לפחות צילומים לסיפור באינסטגרם.

הרכיבים הדרושים להכנת הלביבות הכרות-תפו"א הממכרות

  • 4 תפוחי אדמה בינוניים (כ-750 גרם) קלופים ומגוררים דק
  • 2 כרישות בינוניות (רק החלק הלבן בהיר), פרוסות דק מאוד
  • 1 בצל קטן קצוץ דק (לא חובה, אבל מוסיף טעם משגע)
  • 3 ביצים גדולות
  • 4 כפות קמח (אפשר קמח רגיל, או קמח מצה לחנוכה)
  • מלח – לפי הטעם (בערך כפית)
  • פלפל שחור גרוס – חצי כפית
  • קמצוץ אגוז מוסקט מגורר (נותן ניחוח מושלם!)
  • שמן לטיגון – שמן זית או קנולה, איך שאתם אוהבים את זה הכי פריך

שלבי ההכנה – פשוט לעקוב וכבר תריחו את הריח המשגע

קחו נשימה עמוקה, שימו מוזיקה נעימה במטבח, וקדימה, אנחנו יוצאים להרפתקה קולינרית.

  1. מגרדים את תפוחי האדמה על הפומפייה הדקה, סוחטים היטב מנוזלים (אפשר לשים במגבת ולמעוך – ממש כמו סבתא הייתה עושה).
  2. קולפים את הכרישות, חותכים לרצועות דקיקות ומקפיצים על מחבת עם כף שמן עד שהן רכות וזהובות.
  3. מערבבים בקערה גדולה את תפוחי האדמה הסחוטים, את הכרישה המוקפצת ואת הבצל (אם בחרתם לכלול אותו).
  4. מוסיפים את הביצים, הקמח, התבלינים, והאגוז מוסקט – ומערבבים היטב לתערובת אחידה וסמיכה.
  5. מחממים שמן במחבת (כ-1 ס"מ עומק), יוצרים לביבות עם כף ומניחים בזהירות במחבת החמה.
  6. מטגנים את הלביבות 3-4 דקות מכל צד עד שהן זהובות, מושלמות וקראנצ’יות.
  7. מעבירים לנייר סופג – או כפי שאמא שלי תמיד אומרת: שלא יטפטף שמן עד הספה!
  8. מגישים עם שמנת חמוצה, יוגורט, או רוטב יוגורט-לימון ומעט עירית קצוצה.

איך אפשר לשדרג, להחליף, ולהתאים לגרסאות שונות?

רוצים להפוך את הלביבות הטעימות האלה לגרסה טבעונית? אין בעיה בכלל! פשוט החליפו את הביצים ב-2 כפות זרעי פשתן טחונים עם 6 כפות מים – ערבוב מהיר, המתנה של 5 דקות ויש לכם "תלכיד" טבעוני משגע.

ללא גלוטן? קמח תפוחי אדמה או קמח כוסמת יעשו עבודה מושלמת. אפילו קוואקר טחון דק יכול להחזיק את העסק ולתת טוויסט בריא!

ואם אתם בעניין של פחות פחמימות? נסו להחליף חלק מתפוחי האדמה בקישואים מגוררים או כרובית מבושלת. הטעם משתנה, המרקם קצת יותר קליל, ובטן רגועה אח”כ.

תוספות ושדרוגים שכל אחד יאהב

  • כמה כפות של גבינה קשה מגוררת (פרמזן או קשקבל) פנימה – כי גבינה זה תמיד רעיון טוב.
  • מעט כורכום או כמון למי שמחפש עומק טעם מזרח תיכוני.
  • קצת פטרוזיליה קצוצה, כוסברה (אם אתם בעניין), שמיר או עירית – כל ירוק קצוץ ישדרג פלאים.
  • רוטב יוגורט עם שום, שמן זית וזעתר בצד – מנצח כל טחינה רגילה.
  • רוטב צ'ילי ביתי או סחוג – למי שצריך חריף עם כל ביס.

שאלות נפוצות – כל מה ששאלתם אותי (וגם מה שלא!)

האם אפשר להכין את הלביבות האלו מראש ולחמם?

כן! אני נוהג להכין אותן ולשמור בקופסה אטומה במקרר. כשהאורחים מגיעים – 5 דקות בתנור חם ויש לכם לביבות קראנצ’יות כאילו הרגע יצאו מהשמן.

אפשר להקפיא?

בהחלט. רק שימו לב – רצוי להקפיא אחרי הטיגון ולא לפני. מניחים שכבות עם נייר אפייה ביניהן בקופסת פלסטיק. חימום בתנור לפני ההגשה והן טעימות כאילו עוד לא עברו את הזמן.

מה אם אני לא אוהב/ת כרישה?

שדרגו עם בצל ירוק, קישואים, כרובית או בטטה. אבל תנו לכרישה צ’אנס. באמת – היא מרכיב מפתיע ומעלף.

האם אפשר לאפות במקום לטגן?

כן, זה ייצא קצת פחות קראנצ’י, אבל בהחלט בריא. משמנים נייר אפייה, מניחים כפות מהתערובת, ואופים על 200 מעלות כ-25 דקות עד להשחמה.

איזה שמן הכי טוב לטיגון פה?

אני מעדיף שמן זית עדין או קנולה איכותי. שמן חמניות גם עובד טוב, במיוחד כשאתם רוצים פריכות בלי טעמים דומיננטיים.

מתאים לילדים?

ברמות! הילדים שלי לועסים את זה יותר מהר מחטיף בשקית. רק קחו בחשבון שאם הם מזהים ירוק – אולי עדיף לקצוץ דק ולהחביא יפה.

זו מנה לשבת או לחג?

גם וגם! הכי טעים שיש כחלק מארוחה חלבית בשבת, לארוחת ערב באמצע שבוע, או כחלק משולחן חג בחנוכה עם דיוואת שמן ברקע.

איך משדרגים את זה להגשה באירוח?

מגישים אותן בערמה גבוהה (רושם!). לצד רוטב יוגורט-שום או מטבל בניחוח מזרח תיכוני – והכול מעוצב על מגש עץ או קרשי הגשה יפים. עונג לא רק לפה אלא גם לעיניים.

איך לסחוט את תפוחי האדמה כמו שצריך?

שוטפים, קולפים, מגרדים, ואז מכניסים את הכול למגבת בד דקה. סוגרים, עושים קשר או סיבוב, וסוחטים עד שהמים יוצאים. אפשר אפילו לעמוד על המסננת – שהכוח יעבוד עבורכם!

אפשר להכין בצקים מלפני ולשמור כמה שעות?

ממליץ כן, אבל לא ליותר מ-4 שעות. תפוחי האדמה מפרישים נוזלים – יש לתת ערבוב טוב ולחזור לפעולה לפני שמתחילים בטיגון.

הגענו לסוף? שתפו את הטעם הזה!

אם הגעתם עד כאן – קודם כל, מברוק! יצרתם מנה אגדית, מושלמת וממכרת שאתם פשוט חייבים לשתף עם אחרים. תייגו אותנו, שתפו את המתכון עם החברים הכי גרגרנים שלכם, ותנסו לאכול רק אחת (סתם. תאכלו חמש לפחות וזה עדיין לא יספיק).

אם יש לכם גרסה מעניינת, תוספת מטורפת או סיפור על סבתא שמכינה את הלביבות הכי טובות בפתח תקווה – תכתבו לנו! המטבח הזה הוא של כולנו. ובינתיים – לביבות כרישה ותפוח אדמה – הדרך שלנו לחבק אתכם באהבה, שמן וים של טעם!

שתפו את הפוסט עם חברים

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

אולי יעניין אתכם: