אורז ירוק בוכרי – המתכון שיתפוס את ליבכם!

אורז ירוק בוכרי – מתכון אגדי וממכר שאסור לפספס

אי שם באמצע שבוע מתיש, בין הודעות וואטסאפ מהבוס לילדים שמחפשים משהו "טעים עכשיו ומהר" – החלטנו לשלוף מהנפטלין מתכון שובר שגרה. כזה שמשלב בין אוכל ביתי של אמא, לטוויסט שאפילו גברת שפרה תרים עליו גבה. קבלו באהבה את המתכון המושלם לאורז ירוק בוכרי – מרקם מעלף, טעם אגדי, צבע משגע וניחוחות שממכרים כל מי שנכנס הביתה.

אורז ירוק? כן, כן. לא מדובר באורז עם עובש חלילה – אלא תערובת ירוקים טריים, מהזן שגורם לנו להרגיש בריאים רק מלהביט בהם. המתכון הבא הוא כזה שילדים אוהבים, סבתות זורקות עליו מחמאות, ואורחים מתחננים "תביאו לי את המתכון!". אז למה אתם מחכים?

זמן הכנת המתכון, רמת קושי, וכמות מנות

  • זמן הכנה כולל: כ-75 דקות
  • רמת קושי: בינוני פלוס (אבל שווה כל שנייה!)
  • כמות מנות: מספיק ל-6 אנשים מורעבים או 4 גרגרנים ידועים

מה הסיפור של האורז הזה – ולמה הוא כל כך מיוחד?

האורז הבוכרי הירוק, או בשמו הבוכרי המקורי "פלוב סאבזי", הוא אחד מהתבשילים הייחודיים ביותר במטבח הבוכרי. הוא משלב מנה עיקרית מלאת טעמים עם מרכיבים פשוטים, כאלה שכל אחד מאיתנו מחזיק במקרר הקרוב לביתו. הסוד שלו טמון באיזון המדויק בין הירוקים הריחניים לבין האורז שסופג את כל הטעמים המופלאים. התוצאה? מתכון מושלם, אוורירי ונימוח, שלא רק משביע – אלא גם מחבק.

ומה הופך את זה לכה מרענן? שילוב של שפע עשבי תיבול: שמיר, כוסברה, פטרוזיליה, בצל ירוק, שום – כל טיפול ארומתרפי לא מגיע לקרסוליו. זה מתכון שדורש קצת נשמה, אבל אל דאגה – אנחנו כאן להסביר הכל שלב אחר שלב, כך שתוכלו להכין אותו גם באמצע השבוע.

הרכיבים הדרושים – כל מה שצריך בשביל להתאהב

  • 2 כוסות אורז פרסי שטוף היטב (אפשר אורז יסמין אם אין)
  • 1 צרור פטרוזיליה קצוצה דק דק – שייצבע את האורז בצבע ירוק עליז
  • 1 צרור כוסברה (אל תוותרו! זה מה שנותן את הטוויסט הממכר)
  • 1 צרור שמיר ריחני – כאילו קטפתם מהגינה באותו רגע
  • 3-4 גבעולים של בצל ירוק קצוצים כולל החלק הלבן
  • 4 שיני שום כתושות נמרצות
  • 4 כפות שמן חמניות או קנולה
  • ½ כוס מים רותחים
  • ½ כפית כמון
  • ½ כפית פלפל שחור גרוס
  • מלח – לפי הטעם (בוא נגזים, לא מתבישים כאן בטעמים)

מרכיבים חלופיים לגרסה אחרת

אם בא לכם להפוך את המתכון לגרסה טבעונית – זה ממש קל! בעצם… הוא כבר טבעוני! אלא אם כן החלטתם להוסיף קוביות עוף או כבש צלוי בצד, שגם הן משתלבות מדהים וגורמות לתבשיל להיות עוד יותר מושלם.

לגרסה ללא גלוטן – שוב, יש לנו מזל. האורז הוא נטול גלוטן מטבעו! ועם עשבי התיבול? אתם קולעים בדיוק למנה בריאה, קלה לעיכול, ומושלמת לארוחת הערב.

אפשר גם להכין את המנה הזו בסיר אורז – כן כן! יוצא משגע ובלי לכלוך מיותר.

שלבי ההכנה – הנה אנחנו מתחילים, כאן הקסם מתרחש

מוכנים לרקוד עם הירוקים? בואו נצלול כרגע לקרביים של המתכון – צעד אחרי צעד. תנו לזה את כל הלב. האורז הזה מרגיש כשמתעצלים!

  1. שוטפים את האורז היטב תחת מים קרים – עד שהמים יוצאים שקופים. משרים ל-20 דקות לפחות.
  2. בינתיים, קוצצים את כל הירוקים באדיקות – כמה שיותר דק, יותר טוב. לא לדלג על אף עלה!
  3. מטגנים את הירוקים בסיר גדול עם 4 כפות שמן, שום, מלח, פלפל וכמון – עד שהמטבח מתמלא בריח שלא ייאמן.
  4. מסננים את האורז ומוסיפים אותו לירוקים. מערבבים כך שכל גרגיר יקבל חיבוק של ירוקים וארומה.
  5. שופכים חצי כוס מים רותחים מעל. מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ובשלו 25–30 דקות באהבה גדולה.
  6. לאחר בישול, משאירים את הסיר מכוסה ל-10 דקות נוספות. תנו לאורז לנוח, אחרי כל החגיגה הזאת מגיע לו.
  7. פותחים, מערבבים בעדינות – ומעבירים לכלי הגשה עמוק. או… פשוט מחסלים ישר מהסיר.

רוצים לשנות טיפה? קבלו שדרוגים מגניבים שכדאי לנסות!

מהניסיון שלי, זה בדיוק הרגע בו המתכון עובר מהטוב למושלם באמת. הנה כמה רעיונות שאפשר לשלב:

  • קוביות עוף מתובלות (מוקפצות עם טיפה כמון) – שדרוג פרוטאין מושלם
  • קישואים צלויים – משתלבים עם הירוקים כמו זוג מהוליווד
  • אגוזי מלך קלויים – מוסיפים קרנצ' מפתיע ונעים לפה
  • מעט מיץ לימון סחוט בסוף – לרענון מיידי של כל הביסים
  • רוטב יוגורט עם טחינה ולימון – בצד או מעל, נמס בפה

שאלות ותשובות נפוצות

כמה זמן מראש אפשר להכין את האורז הירוק?

אפשר להכין אותו עד יומיים מראש ולחמם על מחבת עם טיפונת שמן. שומר מצוין במקרר, ויש שאומרים שהוא אפילו יותר טעים ביום שאחרי! כאילו הספיק "לספוג חוכמה".

האם אפשר להקפיא את המנה?

בהחלט. למרות שעדיף לא (כי היא כל כך טעימה שעדיף לא להשאיר שאריות), האורז הירוק הבוכרי שורד הקפאה יפה. רק הקפידו לא לאדות אותו יותר מדי כשמחממים.

הילדים שלי שונאים ירוקים – מה לעשות?

תתחילו עם שמיר ובצל ירוק בלבד. הירוקים קלילים ועדינים בטעמם – ותופתעו מכמה שגם 'שונאי סלרי מושבעים' חוזרים לבקש צלחת שנייה.

אפשר לשלב קינואה או אורז מלא?

אפשר, אבל זה ישנה את המרקם והזמן. קינואה דורשת פחות מים, אורז מלא – יותר מים וזמן. תוסיפו עוד 15–20 דקות בישול.

כמה ירוקים זה יותר מדי?

אין כזה דבר. אבל אם אתם רוצים מדד – כוס גדושה של כל ירק ירוק (קצוץ) תספיק.

מה עושים אם האורז יוצא דביק מדי?

כנראה שמדי מים או אש גבוהה מדי. בפעם הבאה – נסו להשתמש באש קטנה ולתת זמן לספיגה הדרגתית.

עם איזה סוג אורז זה הכי מצליח?

מהניסיון שלי, אורז פרסי הוא המלך. הגרגרים נפרדים, סופגים טעם, ונשארים אווריריים. אורז בסמטי גם מצוין.

האם אפשר לבשל רק עם עשב תיבול אחד?

אפשר, אבל מאבדים את העומק. שמיר לבד – מומלץ, אבל כוסברה לבד? אולי רק למתקדמים. עדיף שילוב.

כמה זמן שומרים את האורז כשהוא מבושל?

במקרר – 3 ימים אטום היטב. אפשר גם לשמור בקופסה אטומה ולהניח כתוספת קינגית לצד כל תבשיל אחר.

רוצים לדעת איפה הכי טעים על פני כדור הארץ לאכול אורז בוכרי?

טשקנט! אבל אם אתם לא שם – תנו אצלכם במטבח, ותרגישו כאילו דרכתם על שטיח בוכרי אמיתי.

סיכום קטן ולבבי מהמקלדת שלי אל המטבח שלכם

אם קראתם עד כאן – כנראה שגם אתם רעבים וגם אתם חובבי אוכל טוב, ביתי, אמיתי. ובינינו? הכי מגיע לכם. המתכון הזה פשוט אבל עוצמתי. הוא ממלא את הבית בריח משכר, את הבטן בשובע לא נורמלי, ואת הלב במחמאות.

אז… שתפו! עם אחותכם, עם שכן שאתם מנסים להרשים, בקבוצת הפייסבוק של השכונה או באינסטגרם. אף פעם לא יודעים מי צריך בדיוק עכשיו ביס מהאורז הכי טעים שיש – באחריות.

שתפו את הפוסט עם חברים

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

אולי יעניין אתכם: