פנקייק לפסח מקמח תפוחי אדמה שלא תרצו לפספס

פנקייק לפסח מקמח תפוחי אדמה – מתכון מופלא, מעלף ובלתי נשכח

אם חשבתם שפנקייקים שייכים רק לשבועות או לבוקר שישי עצל, תחשבו שוב. השנה החלטנו לקחת את חג הפסח – החג שבו אנחנו לרוב מתנזרים מכל מה שדומה ללחם, עוגה או משהו עם גלוטן – ולעשות לו מהפך! קבלו את המתכון המדהים, האגדי והמשגע לפנקייקים לפסח, שעשויים מקמח תפוחי אדמה. כן, מה ששמעתם! לא רק שזה כשר לפסח בלי שום תחכום מיותר, זה גם יוצא נימוח, אוורירי, והכי חשוב – ממכר ברמות בלתי נתפסות.

המתכון הזה נולד בכלל כשניסינו לשחזר בבית את הפנקייקים של אימא, כאלה שנטבלים בריבה של סבתא ועושים שמח בלב יותר מכל אפיקומן. רק שהפעם, במקום קמח רגיל, שיחקנו אותה חכמים (או נואשים, תלוי איך מסתכלים על זה) וזרקנו פנימה קמח תפוחי אדמה. מה שקרה אחר כך באמת קשה להסביר במילים – נוצר לו פנקייק מהמם, ללקק את הצלחת ואת האצבעות, אולי גם את הסיר.

אז אם אתם מוכנים להתרגש, להיסחף ולטעום משהו שיחולל מהפכה בארוחות החג שלכם – המשיכו לקרוא. באחריות: לא תצטרכו לחפש קינוח אחר לכל חול המועד.

זמן הכנת המתכון, רמת קושי וכמות מנות

  • הכנה + טיגון: 35 דקות סה"כ
  • רמת קושי: קליל כמו מצה מרוחה בשוקולד
  • מספיק ל: 10-12 פנקייקים בינוניים (כ-4-5 אנשים רעבים בחול המועד)

המרכיבים הדרושים כדי לייצר פלא קמח-תפוחי-אדמה מן הסוג המושלם

לפני שנכנסים למטבח, חשוב לזכור: כל מרכיב כאן נבחר בכובד ראש, אחרי אינספור ניסיונות (ולא מעט טעימות). אל תזלזלו בחיבורים הפשוטים – כאן טמון כל הקסם.

  • 3 ביצים גדולות, בטמפרטורת החדר – כדי לשמור על תערובת אחידה ואוורירית
  • 3/4 כוס (120 גרם) קמח תפוחי אדמה איכותי
  • 2 כפות סוכר – ואם בא לכם להתפרע, תסתדרו גם עם סוכר וניל
  • 1/2 כפית אבקת אפייה כשרה לפסח – כדי לקפיץ אותנו לגבהים אווריריים
  • 1/2 כפית קינמון (לא חובה, אבל ממליצים בחום – זה *מרים* את הפנקייק)
  • 1 כפית תמצית וניל טבעית – כאן טמון ריח הילדות
  • 2 כפות שמן (עדיף קנולה או קוקוס להקפאת הלב בשעת לילה מאוחרת)
  • 3/4 כוס חלב (אפשר גם חלב שקדים למי שרוצה טבעוני או פרווה)
  • חמאה/שמן – לטיגון הפנקייקים

שלבי ההכנה ליצירת ערב חג בלתי נשכח (ושאפילו הילדים יבקשו שאריות לבוקר)

הכנה פשוטה, ישרה ומהירה – תנו ביס אחד, ואתם מבינים שהשנה למצות אין סיכוי.

  1. בקערה גדולה טורפים את הביצים היטב עד שהן תפוחות וקצת קצפיות (כמו השיער שלנו בבוקר ראשון לחול המועד).
  2. מוסיפים את הסוכר, הווניל והקינמון – נותנים טריפה קלה ומכוונים את האף לריח הנהדר שכבר עכשיו מתחיל להתפשט במטבח.
  3. שופכים את השמן והחלב פנימה וממשיכים לערבב עד שהתערובת אחידה.
  4. מנפים פנימה את קמח תפוחי האדמה והאבקת אפייה – מערבבים בעדינות ואם יש גושים, לא להילחץ – זה משתלב תוך כדי תנועה.
  5. מחממים מחבת עם מעט חמאה או שמן, ומוזגים מצקת קטנה (כ-6 ס"מ קוטר) מהבלילה למרכז המחבת החמה.
  6. מטגנים על חום בינוני-נמוך 2-3 דקות מכל צד עד שמשחים ויפה לו. אפשר לראות בועות קטנות שמתחילות לצוץ – זה הסימן להפוך.
  7. מסירים לצלחת, וממשיכים לטגן עד גמר התערובת (תשתדלו לא לאכול חצי מהם עוד לפני שמגישים … כבר קרה לנו!)
  8. מגישים חם, עם סירופ מייפל, ריבה של אמא, או מה שבא לכם – באחריות, גם בלי כלום זה מושלם.

גרסאות בלי רגשות אשמה – אופציות טבעוניות, ללא גלוטן ועוד

כמובן, אנחנו לא משאירים אף אחד מחוץ לחגיגה. הנה כמה גיוונים ושדרוגים שיעשו פלאים:

  • גרסה טבעונית: במקום ביצים השתמשו בתחילה בשתי כפות זרעי צ'יה טחונים עם 6 כפות מים (מערבבים וממתינים 10 דקות). במקום חלב – חלב שיבולת שועל או חלב קוקוס זה ????.
  • ללא סוכר: תחליפו את הסוכר בעלי סטיביה (כפית אחת מספיקה בהחלט) או בכף סילאן טבעי.
  • בתוספת סיבים: ערבבו לתוך הבלילה כף קמח שקדים או מעט סובין – מעניק פינוק בריא בפה ותחושת שובע שאפילו מצות לא יודעות לספק.

מה מגישים לצד הפנקייקים של פסח? רעיונות נהדרים לשדרוגים

טוב, אז הכנו את הפנקייקים – אבל מה עכשיו? הנה כמה שדרוגים מהממים שבדקתי באופן אישי (לטובת הכלל מן הסתם):

  • מלית גבינת ריקוטה עם דבש: מערבבים 100 גרם ריקוטה עם כף דבש, שמים ככף על כל פנקייק עם כמה עלי נענע למראה שיקי.
  • ריבת תות ביתית: לוקחים תותים חתוכים, מבשלים עם מעט סוכר עד שהם מתפרקים – יוצא רוטב ממכר יותר מריאליטי בשישי בערב.
  • בננות מקורמלות: על מחבת חמימה, מטגנים בננות פרוסות עם מעט חמאה וסוכר חום עד שמקבלות צבע מוזהב. שמים מעל – תענוג!
  • שוקולד צ'יפס ו/או קוקוס קלוי: מי יכול לומר לא לזה?

שאלות ותשובות נפוצות על הפנקייק של פסח

כמה זמן אפשר לשמור את הפנקייקים במקרר?

מניסיוני, הכי מומלץ לאכול טרי! אבל אם נשאר לכם (מה שבאמת יקרה רק אם אמא עשתה סיר של שישי בערב), אפשר לשמור בקופסה אטומה עד 3 ימים. חימום קל לטיגון מחודש והם שוב חלומיים.

אפשר להקפיא?

בוודאי! שמים שכבות פנקייק בין ניירות אפייה, עוטפים היטב ומקפיאים עד חודש קדימה. חימום בטוסטר או מחבת מחייה אותם לגמרי.

אפשר להכין בתנור במקום לטגן?

אפשר ואפילו מומלץ למי שלא חובב טיגון. יוצקים לתבנית שקעים או משטחים קטנים על תבנית עם נייר אפייה. אופים ב-180 מעלות כ-10-15 דקות.

מה עושה קמח תפוחי אדמה לבלילה במקום קמח רגיל?

קמח תפוחי אדמה מעניק מרקם דחוס-עדין, כמעט נמס בפה. הוא עוזר ליצור פנקייק יציב שאינו מתייבש בקלות. מתנה אמיתית לפסח.

האם מתאים לילדים?

מתאים? הילדים שלי ביקשו להכין עוד לפני ששטפתי את המחבת. אפשר גם להפוך לפעילות עם הילדים – תנו להם לקשט כל פנקייק כמו "פרצוף של פרעה".

מה עוד אפשר להוסיף לבלילה עצמה?

שוקולד צ’יפ, זסט תפוזים, או אפילו חצי בננה מרוסקת – נותנים רובד בונוס של טעם. פעם הוספתי גם קצת אגוזים קצוצים – יצא משגע.

רוצים להכין ליום שאחרי החג? זה אפשרי?

ברור! פשוט תחזירו את הבלילה עם קמח רגיל אם אין מגבלות לפסח. מרקם קצת שונה אבל לא פחות נפלא.

אפשר להשתמש בקמח מצה?

ממש לא מומלץ. המרקם יוצא דחוס ו”מצתי מדי”. קמח תפוחי האדמה הוא כוכב המתכון פה, אל תנסו להחליף אותו סתם כך.

מה לגבי מטבלים בריאים לפנקייק?

יוגורט עם סילאן, מחית פירות טבעית, או חמאת שקדים סמיכה עם טיפה דבש. שילובים בריאים וטעימים בלי עומס סוכר מיותר.

איך יוצרים פנקייק עגול ויפה?

הסוד הוא מצקת קבועה, מחבת עם תחתית מושלמת, והמתנה של כמה שניות ללא תזוזה אחרי ששופכים את הבלילה. המאמצים משתלמים כשמגישים משהו כל כך מעלף.

וכמובן – אל תשכחו לשתף את המתכון הזה!

אם הכנתם, טעמתם, התלהבתם – שתפו את המתכון בכל קבוצת פסח אפשרית: המשפחה, החברים בעבודה, אפילו השכנה שעוברת לשאול כל שנה איזה מצה-עוגה אפינו. תנו לפנקייק הזה את הכבוד שמגיע לו.

כי כשמשה רבנו חצה את ים סוף, הוא עוד לא ידע שחוץ ממצות, מחכה לו גם פנקייק מהחלומות!

שתפו את הפוסט עם חברים

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email

אולי יעניין אתכם: